IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на жилища в Ирландия забавя растежа

Водещ фактор за забавянето е пазарът в Дъблин, който е най-засегнат от ограниченията при ипотечното кредитиране

11:32 | 06.01.16 г.
Пазарът на жилища в Ирландия забавя растежа

Цените на жилищата в Ирландия продължават да се увеличават на годишна база, но темповете на ръст значително се забавят, показват актуалните официални данни на ирландската централна статистическа служба, цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

Статистиката сочи, че през годината до ноември цените на национално равнище са се увеличили с 6,5%. За сравнение, за 12-те месеца до октомври ръстът достига 7,6%, а за същия предходен период – 16,2%.

През ноември спрямо октомври цените на жилищата на национално ниво са се понижили с 0,5 на сто, но са се увеличили с 3,3% спрямо ноември 2014 г.

В Дъблин, където цените нарастват с най-бързи темпове заради острия недостиг на жилища, цените са се понижили с 1,2% през ноември спрямо октомври, но са нараснали с 3,1% на годишна база.

Именно забавянето на жилищния пазар в Дъблин определя и спада на национално равнище. В останалата част на страната, като се изключи столицата, е отчетен месечен ръст на цените на жилищата от 0,2% и 9,6% на годишна база.

Цените на имотите в Дъблин са с 35,8% по-ниски от най-високото ниво, достигнато през февруари 2007 г. За останалата част на страната разликата достига 36,2%. Като цяло националният индекс на цените на жилищата е с 33,8% под най-високото му равнище, отчетено през 2007 г.

Очакванията на експертите са цените на жилищата в Ирландия да нараснат с около 6 на сто през тази година.

Забавянето на пазара, особено в Дъблин, се обяснява със затегнатите правила за ипотечно кредитиране, посочва изданието. Те се прилагат за купувачите на домове на стойност над 220 хил. евро.

“Възстановяването извън столицата започна почти една година по-късно, така че достъпността на жилищата не е толкова засегната от ръста на цените”, коментира Конъл МакКойл, анализатор от консултантската компания Davy Research.

Изданието припомня, че Централната банка на Ирландия въведе “таван” на ипотеките за купувачите на първо жилище над 220 хил. евро до 80% от стойността на имота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още