IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионните фондове в Исландия разширяват преките инвестиции в ипотеки

Основният ипотечен кредитор - държавният Фонд за жилищно финансиране, се оттегля от пазара

12:59 | 11.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пенсионните фондове в Исландия рязко са разширили инвестициите си в ипотечен дълг от началото на годината, след като държавното ипотечно дружество започна да се оттегля от сектора, пише онлайн изданието IPE Real Estate.

Пенсионните фондове в Исландия традиционно предлагат ипотеки на своите членове. Този бизнес обаче доста сериозно се разраства на фона на засиленото търсене и същевременно намаляването на активността на държавния Фонд за жилищно финансиране – основния източник на ипотечно кредитиране в страната.

Директните инвестиции в ипотечни кредити носят много по-висока доходност на фондовете в сравнение с исландските държавни облигации например. Освен това поне засега се считат за сигурна инвестиция, тъй като се отпускат заеми за до 50-65% от стойността на жилището.

Пенсионният фонд Frjalsi например е увеличил инвестициите си в ипотечен дълг до около 5% от общия обем на активите си (около 1,4 млрд. евро). За сравнение, в началото на годината ипотечният дълг е представлявал 2% от активите на дружеството.

Фондът Almenni пък е удвоил ипотечното финансиране през тази година спрямо предходната.

Тенденцията за засилване на инвестициите на пенсионните фондове в ипотеки се забелязва още от миналата година. Още тогава някои фондове промениха стратегиите си с желанието да изпробват пазара и да си докарат по-висока доходност.

Според анализатори постепенното оттегляне на държавния фонд от ипотечния пазар е политически ход, за да се намали държавната подкрепа за сектора, която може да се окаже в нарушение на правилата на Европейския съюз (ЕС) за държавната помощ.

Традиционно исландците теглят ипотечни кредити от държавния фонд, а ползват пенсионните фондове за допълнително финансиране, отбелязва изданието.

От засилването на позициите на фондовете на този пазар основно недоволстват банките. Регулаторите обаче едва ли ще ограничат пенсионните фондове, защото това означава да свият избора на потребите на ипотечни кредити. Затова и се очаква изместването на ипотечното кредитиране към фондовете да продължи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още