IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственото жилище все още е част от американската мечта

Повечето млади американци не купуват поради необходимост от гъвкавия живот в имот под наем, а не защото не искат

13:44 | 22.12.15 г.
Собственото жилище все още е част от американската мечта

По-голямата част от младите американци все още вярват в т.нар. американска мечта – да притежават собствен дом, пише онлайн изданието propertywire.com, като се позовава на резултатите от проучване на американската Националната асоциация на брокерите на имоти.

Въпреки че само половината от домакинствата, участвали в проучването, вярват, че икономиката се подобрява в момента, почти всички млади наематели в крайна сметка искат да купят дом. Все по-голям дял от американските младежи също така смятат, че финансовото им състояние ще се подобри през следващите месеци.

Данните сочат, че 94 на сто от настоящите наематели до 34-годишна възраст искат да притежават собствен дом в бъдеще. Като цяло 83 на сто от наемателите искат да имат собствен дом, а 77 на сто смятат, че притежаването на имот е част от тяхната американска мечта.

Лорънс Юн, главен икономист на брокерската асоциация, коментира, че резултатите от проучването развенчават идеята, че младите хора не се интересуват от закупуване на жилище.

Юн допълва, че в момента търсенето на имоти за покупка се ускорява, а се наблюдава и значителен дял на потенциалните купувачи, които изчакват отминаването на някакви лични причини, преди да излязат на пазара.

Масовата причина, която анкетираните наематели посочват като пречка да купят имот в момента, е необходимостта от гъвкавост, поради което живеят под наем. Основната причина, поради която смятат да закупят жилище в бъдеще, е фундаментална промяна в начина им на живот – създаване на семейство, подобряване на финансовото им състояние, пенсиониране и т.н.

Общо 84% от всички домакинства в рамките на всички изследвани възрастови групи и нива на образование вярват, че притежаването на жилище е добро финансово решение, показват още данните на организацията.

Същевременно 82% от анкетираните домакинства заявяват, че моментът е добър за придобиване на имот. За сравнение, по същото време на миналата година делът им е бил 62%.

Три четвърти от анкетираните обаче смятат, че ще имат някакви трудности при тегленето на ипотека.

Отразявайки продължаващото възстановяване на стойността на жилищата в по-голямата част от страната, 89% от анкетираните са заявили, че цените на жилищата в техните общности или са се повишили, или са останали без промяна през изминалата година. За следващите шест месеца 91% от анкетираните смятат, че цените на жилищата в тяхната общност ще се увеличат или да останат същите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още