IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страничните ефекти от елиминирането на балона на имотния пазар в Китай

Пазарът на имоти в малките градове затъва все повече заради цените и свръхпредлагането

13:02 | 04.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

На пазара на имоти на две скорости в Китай предписанията за справяне с балоните в големите градове имат неочаквани странични ефекти в по-малките, пише Bloomberg в свой анализ.

Покачващите се цени в Пекин и Шанхай вече са в историята, след като властите затегнаха рестрикциите за покупка на жилища с цел ограничаване на спекулациите.

Признаците за обрат при ръста на цените на жилищата е добра новина за големите градове. За по-малките обаче това не е желан ефект заради свръхпредлагането и продължаващата борба за реализиране на милиони празни жилища, посочва информационната агенция.

Несъответствията на пазара на имоти в Китай е тежък структурен проблем, с който политиците още не са се справили. Уен Бин, анализатор в China Minsheng Banking Corp. в Пекин, коментира, че балоните на пазара на имоти в големите градове са свързани със свръхзадръжнялостта на фирмите и домакинствата, докато свръхпредлагането на имоти в малките е въплъщение на икономическия застой.

През ноември 2016 г., откогато са последните правителствени данни, цените на новите жилища се увеличават в 55 от 70-те града, които китайското правителство наблюдава за статистически цели. В 11 града е отчетен спад на цените, 6 от които са средно големи пазари, чиито местни администрации не са предприемали никакви ограничения за покупка на жилища и се борят с усвояването на празните апартаменти.

Засилването на доверието към икономиката и пазара на имоти в частност в малките градове на Китай, докато се обуздава балонът в големите, е изключително трудно, посочва агенцията. Основните пазари в страната често функционират като „водачи“ за останалите, коментира Алан Дзин от Mizuho Securities Asia Ltd. в Хонконг.

Дзин подчертава, че отделните пазари споделят доверието и ликвидната ситуация, заради което е невъзможно малките пазари да останат устойчиви при политика на „затягане“ на големите пазари. Така местните администрации се изправят пред проблема „призрачен град“.

Празните жилища в Китай са над 13 млн. Прекомерното предлагане в страната достига 2 млн. жилища годишно, показват изчисления на икономистите на Bloomberg Intelligence Филдинг Чен и Том Орлик.

Двамата предупреждават, че ситуацията ще се усложни, тъй като търсенето се очаква да се забави през следващите години. Политиката за едно дете на семейство вече значително свива естествения прираст в градовете, забавя се и миграцията от селските райони към градовете.

Бумът на пазара на жилища до голяма степен е подхранван от нарастващата ликвидност на фона на двете години на количествени облекчения на Народната банка на Китай. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още