IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на щатските банки поскъпват след успеха им на стрес тестовете*

По-широкият пазар обаче не успява да излезе на зелено, като всички основни индекси отчитат спад

17:40 | 29.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на банките поскъпват рязко в четвъртък, след като всички преминаха успешно през стрес тестовете на Федералния резерв, съобщава CNBC.

Централната банка не възрази срещу повишенията на дивидентите или обратните изкупувания на акции на 34-те банки, които включи във втората фаза на годишните си стрес тестове. Това е първият път в 7-годишната история на тестовете, чието прилагане започна след финансовата криза, в който всички банки ги преминават успешно.

Акциите на Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citigroup и Bank of America се повишиха с поне 1% в ранната търговия. Борсово търгуваният фонд Financial Select Sector SPDR се вдигна с 1,79%.

JPMorgan обяви програма за обратно изкупуване на акции за 19,4 млрд. долара – най-голямата от финансовата криза насам. Citigroup също представи най-голямата в историята си програма за изкупуване на акции на стойност 15,6 млрд. долара и удвои дивидентите си. Bank of America и Morgan Stanley също вдигнаха дивидентите си за тримесечието до съответно 12 цента и 25 цента на акция.

Ще продължим да харесваме акциите на големите банки, възстановяващи се напоследък, заради потенциала за силна капиталова възвръщаемост, по-високи дивиденти и облагите от регулаторните реформи дори през следващите няколко години“, каза Вивек Юнея, анализатор в JPMorgan, в коментар от четвъртък. „Освен това има потенциал за повече повишения на лихвените проценти, които да задминат слабия ръст на заемите и скромния растеж на печалбата от такси“.

Благословията“ на Фед към големите банки се случва в момент, в който централната банка се очаква да повиши лихвените проценти още веднъж тази година.

Въпреки всичко обаче по-широкият пазар не успява да излезе на зелено, тъй като спадът на технологичния сектор натежава на основните индекси.

Индексът на сините чипове Dow Jones industrial average се търгува с над 35 пункта по-ниско, като Apple се представя най-зле.

Основният бенчмарк S&P 500 се понижава с 0,3%, като информационните технологии спадат с дори 1,3%.

Технологичният индекс Nasdaq composite също изостава с 1,3%.

На облигационните пазари доходността продължава да се повишава. Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа достигна 2,28%, след като започна седмицата на ниво от 2,15%, а доходността върху двегодишните държавни облигации се увеличава до 1,381%.

На валутните пазари еврото задмина 1,14 долара, достигайки най-високото си ниво от 14 месеца. Щатският долар се повиши спрямо йената с 0,23% до 112,55 йени.

На пазара за суровини цените на петрола достигнаха двуседмичен връх в четвъртък, удължавайки ралито за шеста поредна седмица, след като спад в седмичното производство в САЩ успокои леко пазарите.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI се повишават 60 цента, или 1,34%, до 45,34 долара за барел, а върху петрола сорт Брент – с 59 цента, или 1,24%, до 48,13 долара за барел.

Златото обаче поевтинява като фючърсите му отбелязват спад от 0,24% до 1246,06 долара за тройунция.

* Информацията е актуална към 17:25 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още