IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският борсов индекс Dow Jones покорява нови рекорди*

Акциите на Apple, Nvidia, Alphabet и Tesla дават импулс на технологичния индекс Nasdaq

17:58 | 13.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските фондови борси поскъпват във вторник, като технологичните компании с голяма пазарна капитализация се възстановяват от най-големия си двудневен спад от декември насам, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава с 52 пункта до нов рекорд, като най-много допринасят Goldman Sachs и Apple.

Широкият измерител S&P 500 записва ръст от 0,24%, като секторът на информационните технологии се повишава с 1,1% и повежда сферите, които се търгуват на зелена територия.

Акциите на Apple, Nvidia, Alphabet и Tesla дават импулс на технологичния индекс Nasdaq. През двете сесии в петък и понеделник Nasdaq се понижи с 2,31%.

От началото на годината секторът на информационните технологии в S&P 500 се повиши с 17,6%. За сравнение здравеопазването, който е на второ място, записа ръст от 12,1% тази година.

Проучване на Bank of America Merrill Lynch, публикувано във вторник, показа, че според 84% от фонд мениджърите американският фондов пазар е най-надцененият пазар.

„Все пак важно е да отбележим, че последните два дни показаха съвсем малки или никакви реални сигнали за слабост, като индексите S&P 500 и Dow Jones останаха на практика без промяна“, посочва Марк Нютън, управляващ партньор в Newton Advisors.

Инвеститорите следят и Федералния резерв на САЩ, който започва днес двудневното си заседание, а утре по всяка вероятност ще обяви повишение на лихвите с 25 базисни пункта. Очакват се и детайли за това как централната банка ще свие баланса си.

В сферата на макроикономиката производствените цени остават без изменение на месечна база през май.

Златото поевтинява с 0,23% до 1 266,04 долара за тройунция.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,69% до 45,76 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва ръст от 0,04% до 48,31 долара за барел.

Едно евро се обменя за 1,1216 долара, а курсът на йената е 110,01 йени за долар.

Доходността по 10-годишните американски облигации е 2,211%, а тази по 2-годишните ценните книжа – 1,363%.

*Данните са актуални към 17:50 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още