IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белият дом поема курс към "погасяване на дълговете на Америка"

Администрацията на Доналд Тръмп внесе за разглеждане в Конгреса проекта за федерален бюджет за идната година

08:39 | 23.05.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп внесе за разглеждане в Конгреса проекта за федерален бюджет за финансовата 2018 година, започваща от 1 октомври т.г., предаде Ройтерс.

Административно-бюджетното управление на Белия дом посочва в съпровождащите проекта документи, разпространени снощи, че целта на бъдещия бюджет е да положи "нова основа за американското величие" и да извърши завой в политиката на предишната администрация на Барак Обама, като бъде възстановена финансово-бюджетната дисциплина и Америка да тръгне към "пълно погасяване на своите дългове".

Според съставителите на проекта от предишната администрация е наследена "разбита и застойна икономика с над 20 трилиона долара дълг, както и правителство, което изобщо не удовлетворява насъщните проблеми на гражданите".

Според разчетите федералният бюджет трябва да стане балансиран към 2027 г., но за целта ще се наложи съкращение на държавните разходи с 3,6 трилиона долара за десет години. За тази цел първа жертва под ножа е ненавижданата от републиканците програма за всеобхватно медицинско застраховане и обслужване Obamacare, прокарана от бившия президент, както и редица други социални програми, цялостно реформиране на системата за социално осигуряване, съкращаване на невоенните разходи в бюджета и на значителните средства за помощ на чужди държави.

Директорът на бюджетното управление Мик Малвейни, представяйки проекта, обяви пред журналисти снощи, че само от ликвидирането на Obamacare бюджетът за следващата година ще спести около 800 млрд. долара. Той посочи също, че рязко ще бъдат съкратени - с 29 процента - разходите за дипломация и програми за помощ за чужбина, включително и военна. Ще бъде прекратена например програмата за военна помощ за Украйна. Безвъзмездната военна помощ за редица страни ще бъде преоформена като заеми.

Сред малкото сфери, където няма съкращения, е Пентагонът. Разходите за отбраната догодина ще нараснат с около 3 на сто, в сравнение с предложеното от Барак Обама, и ще достигнат 603 млрд. долара, като от тях само за Пентагона отиват над 574 млрд. - увеличение с 4,6 на сто в сравнение със сегашната финансова година.

Нарастват и разходите за укрепване на обществената сигурност и усилване на граничната охрана, посочва БТА.

Според Малвейни за 2018 г. е заложен икономически ръст от 3 на сто. "Жалко е, че предишната администрация не смяташе за възможен ръст, по-голям от 1,9 на сто в течение на следващите 10 години. Ние вярваме, че можем да достигнем ръст от 3 на сто и не смятаме това за фантазия", подчерта Малвейни.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
Van Basten
преди 6 години
Странно.... Според мен по-скоро очаквам бързо нарастване на държавния дълг на САЩ, ако бай Тръмп сбъдне заканите си ! Ако рязко намали данъците, това ще удари приходната част много яко. Не знам доколко намалението в разходите ще компенсира това, а освен това това намаление на тези соц.разходи също не е еднозначно, защото ще намали потреблението, а оттам част от ефекта ще се загуби поради някакво отражение и върху намаление в данъчните приходи (от намаленото потребление....).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
honaniga
преди 6 години
46 милиона американци получават по $140 долара на месец за безплатна храна. Като добавим и безплатно здравеопазване, безплатно жилище, ток, вода и дори безжичен телефон (сакън, да подържат бизнес връзките си) картинката е ясна. На половината да намалят тези разходи и ще вържат бюджета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
michaelis12
преди 6 години
и на мене ми е много Х как ше стане тая работа, но да видиме ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още