IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовите индекси в САЩ не намират единна посока*

Републиканците в Камарата на представителите обявиха законодателство, което да смени здравната реформа на бившия президент Барак Обама, по-известна като Obamac

17:58 | 07.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските фондови отвориха сесията във вторник със спадове, след като републиканците в Камарата на представителите анонсираха законови промени, които да сменят здравната реформа на бившия президент Барак Обама, по-известна като Obamacare, съобщава CNCB. Освен това инвеститорите оценяват вероятността от затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв на САЩ. Около час след старта на търговията два от основните индекса са на зелена територия.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повишава със скромните 8 пункта.

Широкият измерител S&P 500 записва лек спад, като компаниите в здравната индустрия повеждат секторите, които се търгуват на червена територия.

Технологичният бенчмарк Nasdaq добавя 0,18% към стойността си.

Републиканците предлагат нов Закон за американското здравеопазване (The American Health Care Act), който да отмени изискването на Obamacare повечето америнанци да са здравно осигурени или в противен случай да плащат глоба.

Борсово търгуваните фондове iShares Nasdaq Biotechnology ETF и Spdr S&P Biotech ETF се понижават и са напът да запишат най-лошото си дневно представяне от януари, след като Тръмп заяви в Twitter, работи върху "нова система, където ще има конкуренция" във фармацевтичната индустрия.

 

Пазарите очакват и доклада за заетостта в петък. Според икономистите, анкетирани от Ройтерс, работодателите в САЩ са добавили 186 хил. работни места през февруари. „Очаква се заплатите също да отчетат ръст“, коментира Куинси Кросби, пазарен стратег в Prudential Financial. “Ако това се случи, докладът ще даде на Фед финална зелена светлина за повишение на лихвените проценти през март”, допълва още тя.

Според FedWatch tool на CME Group вероятността от затягане на паричната политика на заседанието на 14-15 март е около 85%.

Доходността по 10-годишните американски държавни облигации расте до около 2,505%.

В сферата на макроикономиката също има важни новини. Министерството на търговията обяви, че търговският дефицит на САЩ скача през януари до 48,5 млрд. долара – най-високата стойност от близо 5 години.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,53% до 53,48 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент – с 0,43% до 56,25 долара за барел. Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира в понеделник, че шистовият добив в САЩ ще нарасне с около 1,4 млн. барела дневно до 2022 г. и това оказа натиск върху цените. Според експертите шистовата продукция ще се повиши, дори и цените да са на ниво 60 долара за барел. При поскъпване до 80 долара за барел пък може да станем свидетели на ръст от 3 млн. барела дневно до 2022 г., пише в доклада на МАЕ, който обхваща период от пет години.

Златото поевтинява с 0,62% до 1 217,95 долара за тройунция.

Едно евро се обменя за 1,0570 долара за долар, а курсът на йената е 114,09 йени за долар.

*Данните са актуални към 17:50 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още