IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните от САЩ ще движат пазара през седмицата

Инвеститорите ще търсят признаци за още по-сериозно възстановяване на щатската икономика

09:46 | 21.09.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След като американската централна банка (Фед) остави краткосрочните лихвени проценти непроменени в четвъртък на фона на опасенията, че слабата инфлацията и последиците от неотдавнашната нестабилност на пазарите ще повлияят негативно на американската икономика, през седмицата инвеститорите ще търсят знаци и признаци за още по-сериозно възстановяване на щатската икономика.

Във фокуса ще са данните за дълготрайните стоки, както и докладът за продажбите на нови жилища в САЩ. По тях ще се търсят по-нататъшни указания за силата на икономиката и вероятността от увеличаване на лихвените проценти в краткосрочен план.

Ето и по-важните макроикономически събития през седмицата, които имат потенциала да движат пазарите:

В понеделник, 21 септември, в САЩ ще бъдат публикувани данни за продажбите на съществуващи жилища.

Във вторник, 22 септември,  индустриалната група Американски петролен институт ще публикува седмичния си доклад за запасите със суров петрол в страната.

В сряда Китай ще бъдат представени предварителните данни от последното проучване на Мarkit и Caixin сред мениджърите по поръчките в производствените предприятия.

В Еврозоната ще бъдат публикувани предварителните данни за анкетата сред  мениджърите по поръчките в производствените предприятия и сектора на услугите.  Очакванията сред анализаторите са разнопосочни. Анализаторът на  Commerzbank Кристоф Вайл не очаква възстановяване, а по-скоро спад от 52,3 до 51,5 пункта. С това барометърът би паднал опасно близко до границата от 50 пункта, под която стойност се сигнализира свиване на икономиката.

Други анализатори обаче са на противоположното мнение. Обезценяващото се евро досега компенсира слабостта при търсенето.

Също в сряда в САЩ ще бъдат оповестени седмичните правителствени данни за петролните запаси.

В четвъртък, 24 септември, в Германия ще бъде публикуван докладът на мозъчния тръст Ifo за бизнес климата в страната. Кристоф Вайл очаква спад от 108,3 пункта до 107,5 пункта. Но той е по-песемистично настроен от средностатистическата оценка на анализаторите. 

Също в четвъртия ден на седмицата в САЩ ще бъдат представени данни за дълготрайните активи, продажбите на нови жилища и първоначалните молби за помощи при безработица. По-късно през деня председателят на ФЕД Джанет Йелън ще изнесе реч на събитие в Университета в Масачузетс.

В последния работен ден на седмицата САЩ ще представят ревизирани данни за ръста на брутния вътрешен продукт на страната за второто тримесечие. Втората поред ревизирана оценка на Министерството на търговията показа, че икономиката на страната се е разширила с 3,7% на годишна база вместо с 2,3%, както бе заявено по-рано. Ще станат известни и данни за потребителското доверие.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Misho ILIEV
преди 8 години
Е, какво толкова ти е направила "бабата"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още