IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow отбеляза нова рекордна стойност на затваряне

Технологичният сектор също се възстанови от разпродаването след изборите за президент в САЩ

23:14 | 15.11.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Акциите на американските борси затвориха на зелено във вторник, подкрепени от сериозен ръст на енергийния сектор, като технологичният сектор също се възстанови от разпродаването след изборите за президент в САЩ, съобщава CNBC.

Nasdaq composite се представи изключително добре, отчитайки ръст от 1,2%, след като акциите на Apple и т.нар. FANG компании (Facebook, Amazon, Netflix и компанията майка на Google Alphabet) поскъпнаха. Технологичните акции понесоха удари след изборите в САЩ, отбелязвайки спад от над 2% преди вторник.

“Ралито може би започна да отслабва малко. Когато се движиш толкова бързо, имаш склонност да се забавиш за малко“, каза Куинси Кросби, пазарен стратег в Prudential Financial. Тя заяви още, че пазарът очаква още детайли по отношение на новоизбрания президент Доналд Тръмп. „Мисля, че в момента пазарът се радва на идеята за намаляване на данъци и по-малко регулации“.

Dow Jones industrial average приключи с около 55 пункта нагоре, отбелязвайки нова рекордна стойност на затваряне и 7-ми пореден ден на ръст. Chevron допринесе най-много за загубите, а Home Depot бе най-губещият в индекса.

S&P 500 също отчете повишение - от 0,75%, като енергийният сектор поведе пред останалите с ръст от 2,65%.

Акциите на щатските борси поскъпнаха след победата на Тръмп над демократа Хилари Клинтън миналата седмица. Пазарните участници до голяма степен очакваха бившия Държавен секретар Клинтън да спечели президентските избори, както прогнозираха и редица коментатори, политически анализатори и медии.

„Общата бърза еуфория се приближава към своя край, но дългосрочните ефекти ще останат“, каза Ранди Уорън, главен инвестиционен директор в Warren Financial.

Финансовият сектор е един от най-големите печеливши от ралито като акциите на SPDR S&P Bank ETF (KBE) са поскъпнали с над 10% от деня на изборите.

На облигационните пазари американските държавни ценни книжа се представят добре през последните дни заради очакванията плановете на Тръмп да доведат до ускоряване на инфлацията, макар че това обикновено има обратното влияние върху държавните облигации. Доходността по 2-годишните държавни ценни книжа се повиши до 0,997%, а по 10-годишните – до 2,223%.

На валутните пазари щатският долар удари 11-месечен връх спрямо кошница от валути. Индексът на долара се вдигна с 0,1% до 100,22 пункта, след като по-рано достигна дори 100,26 пункта. Йената достигна ниво от 109,1 йени за долар, а еврото приключи на равнище от около 1,072 долара.

На фона на подновените надежди за сделка на ОПЕК за намаляване на добива на петрол фючърсите върху американския суров петрол за доставките поскъпнаха с 2,49 долара за барел, или 5,8%, до 45,81 долара за барел, а върху петрола сорт Брент – с 2,50 долара, или 5,6%, до 43,57 долара за барел.

На пазара на суровините фючърсите върху златото за доставките за декември се вдигнаха с 2,80 долара до 1244,50 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
osoitza
преди 7 години
подобни новини ми напомнят че цикъла има две посоки и че сме все по близо до момента когато ще тръгне на долу. Сега е времето да помислим какво да направим че като се случи да не сме. Ето и малко исторически данни за индекса https://finance.yahoo.com/chart/%5EDJI#eyJtdWx0aUNvbG9yTGluZSI6ZmFsc2UsImJvbGxpbmdlclVwcGVyQ29sb3IiOiIjZTIwMDgxIiwiYm9sbGluZ2VyTG93ZXJDb2xvciI6IiM5NTUyZmYiLCJtZmlMaW5lQ29sb3IiOiIjNDVlM2ZmIiwibWFjZERpdmVyZ2VuY2VDb2xvciI6IiNmZjdiMTIiLCJtYWNkTWFjZENvbG9yIjoiIzc4N2Q4MiIsIm1hY2RTaWduYWxDb2xvciI6IiMwMDAwMDAiLCJyc2lMaW5lQ29sb3IiOiIjZmZiNzAwIiwic3RvY2hLTGluZUNvbG9yIjoiI2ZmYjcwMCIsInN0b2NoRExpbmVDb2xvciI6IiM0NWUzZmYiLCJyYW5nZSI6Im1heCJ9
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още