IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И агенции на ООН призоваха САЩ да продължат да дават убежище на нуждаещи се

От ООН подчертаха жизненоважната роля на американската програма за прием на бежанци

16:12 | 28.01.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) и Международната организация по миграцията (МОМ) призоваха днес администрацията на Доналд Тръмп да продължи да дава убежище на хора, бягащи от война и преследване, подчертавайки жизненоважната роля на американската програма за прием на бежанци, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тръмп наложи късно снощи четиримесечна забрана за приемане на бежанци и временно забрани на гражданите на няколко мюсюлмански страни да влизат на територията на САЩ. Според държавния глава тези мерки ще предпазят страната от терористични атаки. 

"Бежанците и мигрантите в света никога не са били в по-голяма нужда и програмата на САЩ е сред най-важните в света", подчертаха двете организации в съвместно изявление. 

Те изразиха надежда САЩ да "продължат да изпълняват силната си лидерска роля и да следват дългата традиция да защитават тези, които бягат от конфликти и преследване".

В петък новият държавен глава подписа поредната изпълнителна заповед за "защита на нацията от влизане на чуждестранни терористи в САЩ". Указът предвижда временно спиране на политиката по предоставяне на убежище и временна забрана за гражданите на няколко мюсюлмански страни - Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен - да влизат на територията на САЩ.

Своевременно на мярката реагираха и големи технологични компании. Google призова свои служители, които са засегнати от забраната "незабавно да се върнат в САЩ", а основателят и изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг изрази загриженост заради последните изпълнителни заповеди за ограничаване на имиграцията. Той казва, че САЩ трябва да останат отворени за бежанци и че не бива да се превръщат в мишени хора, които не представляват опасност, като недокументирани имигранти, пристигнали в страната като деца заедно с родителите си. Зукърбърг посочи, че самият той и съпругата му Присила са наследници на имигранти и бежанци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
scott
преди 7 години
поправка: ЗАЩИТАВА! Вчера казано, днеска направено. Той и Радевиа, иска да ни защити от бежанците, ама само с искането ше си остане. Щот му требват опорни, пък заповед, пък съгласие....и те така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
Jay Gould
преди 7 години
Върти се поредната огромна, гнусна журналистическа лъжа. Новата администрация на САЩ не е казала, че няма да приема бежанци от Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен, а че ще приема само такива (!) наистина преследвани, като религиозните малцинства (които са - язиди, зороастрийци, християни, евреи и други). Вероятно обаче според медиите и ООН тези хора не заслужават спасяване, заслужават да умрат, а дъщерите и децата им да идат в робство (срамът на 21 век) та не се споменават нито във воплите на ООН нито в тези в медиите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още