IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Йелън намекна за предстоящо увеличаване на лихвите в САЩ

Пазарите вече оценяват на 76% вероятността Фед да повиши основния процент през март

21:22 | 03.03.17 г. 2
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън даде сигнал, че по-късно този месец институцията ще предприеме повишение на лихвите, пише Chicago Tribune. Икономиката е напът да постигне заложените цели, посочи тя пред бизнеса в Чикаго, цитирайки данните за ръста на работните места и инфлацията.

Йелън е поредният член на Фед, който намеква, че основната лихва в САЩ ще бъде повишена през март. Заседанието на институцията е насрочено за 14-15 март. Няколко дни по-рано трудовото министерство ще съобщи данните за заетостта в САЩ.

Федералният резерв е поставил годишна цел за инфлацията от 2%.

Йелън коментира още, че лихвите ще растат по-бързо от очакваното през тази година, тъй като икономиката ще бъде изправена пред трудности - вътрешни и външни, за първи път в нейния мандат, допълва Ройтерс.

Пазарите оценяват възможността лихвата да бъде увеличена през март на 76%, допълва агенцията. В началото на седмицата вероятността беше 30%.

Федералният резерв повиши основният лихвен процент - от 0,5% до 0,75% за последно през декември 2016 година, припомня NY Times. Лихвата стоя на исторически ниско ниво, за да стимулира икономиката и кредитирането. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 3
Hermes73
преди 7 години
Стригането на овцете набира сила.............Рецесията е зад ъгълът.Процентите ще идат постепенно доста нагоре.........Предизвиквайки поредния неочакван-ОЧАКВАН катаклизъм.Нищо нова.Исторята се повтаря.Просто трябва старите книги от време на време да се четат........Главното оръжие на Господарите на Парите е ФЕД.Давейке в ликвидност света дават възможност за лъжлив раст и просперитет.Следва затягане и вдигане на лихвата.След прилива започва отлив.Всмукване и изсмукване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 7
Tyrista
преди 7 години
sure march 17 rate hike and a close parity for the couple USD/EUR
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още