IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йелън призова администрацията на САЩ да е по-предпазлива в реформите си

Според гуверньора на Фед централната банка вероятно ще трябва да повиши лихвите на една от следващите срещи

19:20 | 14.02.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В изказване пред Конгреса на САЩ ръководителят на Федералния резерв (Фед) Джанет Йелън призова днес за предпазливост при евентуални мерки за бюджетно стимулиране, които би могла да вземе администрацията на Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

"Надявам се, че промените в бюджетната политика ще бъдат съвместими с целта да се задържи бюджетът на страната по жизнеспособна траектория", заяви Йелън пред сенатска комисия по време на изслушването й за състоянието на икономиката. Тя изтъкна, че възможните промени на бюджетните и други политики са източник на несигурност за икономическите перспективи.

Според нея Фед вероятно ще трябва да повиши лихвите на една от следващите срещи, допълва Ройтерс. По думите ѝ ако отложи увеличението на лихвите, Комисията по паричната политика може да изостане в действията си и в крайна сметка да доведе до бързо покачване на ставките, а това може да причини рецесия.

"На следващото ни заседание Комисията ще прецени дали заетостта и инфлацията продължават да се развиват според очакванията и в такъв случай ще бъде подходящо да се направи корекция на лихвения процент", отбеляза Йелън. Тя обаче не даде ясно да се разбере дали първото повишение на лихвите за тази година ще бъде на следващото заседание през март, или на по-следващото през юни, както очакват повечето анализатори.

Йелън говори пред Конгреса за първи път, след като републиканците поеха контрола на Белия дом и двете камари на парламента. 

Тя каза, че не иска да влияе на евентуално въвеждане на специфични такси и предложения за разходи, но призова управляващите да имат предвид колко важно е да се направи американският бизнес по-ефективен. Икономистите са на мнение, че е от основно значение да се повиши жизнения стандарт в дългосрочен план.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
"Надявам се, че промените в бюджетната политика ще бъдат съвместими с целта да се задържи бюджетът на страната по жизнеспособна траектория", заяви Йелън пред сенатска комисия по време на изслушването й за състоянието на икономиката'' --- няма как да стане защото ако намалят данъците и в същото време държавата увеличи разходите означава над 1 трилион бюджетен дефицит до 2020г. Ако държавата вземе пари от ФЕД и се вдигат лихвите пак следва бюджетен дефицит тоест сами се хванаха в капана и доказаха ,че системата е грешна и съм обяснил всичко за системната криза = https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027тоест доцент Митко Хитов доктор по икономика и преподавател в УНСС е обяснява още 2009г. , а аз просто допълвам нещата и давам допълнителни факти ,доказателства
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Иван Митев
преди 7 години
Федералният резерв (ФЕД) дори не забелязва наличното неправилно управление на американската парична система, ала представя мнение пред Конгреса на САЩ.Сега ФЕД не може да предотврати актуални щети, защото няма необходимите правомощия.Проблемът на САЩ е продължаващо прилагане на неправилното управление на американската парична система.Вариантите за САЩ са два:1) При запазването на неправилното управление на американската парична система щетите за САЩ се уголемяват.2) За устойчив обществен просперитет е необходимо правилно управление на паричната система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още