IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката се забавя, предупреждават големите компании в САЩ

От железопътните компании до тези в индустрията и енергетиката, фирмите са изправени пред продължително забавяне на производството, продажбите и заетостта

20:17 | 27.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Приходите и печалбите на големите американски компании за третото тримесечие са напът да отбележат спад за първи път от рецесията насам, а някои фирми в индустрията предупреждават, че може дори да намалят разходите, пише Wall Street Journal.

От железопътните компании до тези в индустрията и енергетиката, бизнесът е изправен пред продължително забавяне на производството, продажбите и заетостта, което вероятно ще се наблюдава и през 2016 година. Някои от тях казват, че вече има и свиване.

Индустрията е в рецесия. Не ме интересува какво казват другите“, казa по-рано този месец Даниел Флорнес, главен финансов директор в Fastenal Co. Той посочи, че една трета от 100-те най-големи купувачи на оборудването, което фирмата произвежда, намаляват разходите си с над 10%, а една пета – с над 25%.

Caterpillar Inc. понижи миналата седмица прогнозната си печалба заради слабото търсене на оборудване за тежката индустрия, a 3M Co. обяви съкращения на 1500 служители, което е 1,7% от целия персонал, като обясни решението си със слаби продажби на редица продукти.

Фирмите в индустрията са изправени пред предизвикателства на няколко фронта. Ниските цени на петрола намалиха търсенето на оборудване за сондажи. Освен в Китай, икономическият ръст се забавя и в други развиващи се пазари като Бразилия, на които САЩ разчитат за ръст в продажбите.

Силният долар също свива печалбите от чужбина, обяснява WSJ

Смесените данни за отчетите и прогнозите за слаб икономически растеж през 2016 г. идват във време, когато Федералният резерв на САЩ обмисля вдигане на лихвените проценти за пръв път от девет години.

Анализатори, анкетирани от агенция Ройтерс, прогнозират, че компаниите от широкия индекс S&P 500 ще запишат 2,8% спад в печалбата на акция през третото тримесечие спрямо същия период миналата година. Печалбите и приходите записват понижения едновременно за пръв път от шест години.

За някои компании динамиката на валутните пазари има голямо значение. Kimberly-Clark Corp прогнозира, че колебанията във валутните курсове ще намалят печалбите й с 25% тази година, а според Johnson & Johnson заради досегашните промени в курса на долара ръстът в продажбите може да се понижи с близо 7 процентни пункта.

Голяма част от очакваните спадове се обясняват с трудностите в енергийната индустрия, където продажбите се очаква да паднат с повече от една трета на годишна база, а печалбата – да се срине с 65%, сочи изследването на Ройтерс.

„Ако погледнете широките показатели за индустриалното производство, виждате, че продукцията последователно пада“, казва Фредрик Елиасон, главен маркетинг директор на жп оператора CXS Corp.

Индустриалното производство в САЩ нарасна през септември с най-бавния си темп от над две години, сочат данни на Института за управление на предлагането. Компаниите казват, че складовата наличност на клиентите им остава висока, поради което се забавя и ръстът на новите поръчки.

„Нещата определено са малко по-нестабилни в сравнение с няколко месеца по-рано“, казва Джоузеф Лаворня, главен икономист за САЩ в Deutsche Bank. “Но като цяло САЩ са в прилична форма”, допълва той. Ниските цени на горивата повишиха продажбите на автомобили и резултатите на авиокомпаниите, секторът на строителството също остава стабилен. „

Тази стабилност показва, че като цяло икономиката едва ли ще се поддаде на мрачните нагласи в сектора на индустрията“, смята Джеръми Зирин, главен капиталов стратег в UBS.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
Бат Минко
преди 8 години
Тя ше се запре и ше се гътне.Наближава часът на смъртта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още