IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Измамите с ебола достигат и американските борси

SEC предупреди за възможни злоупотреби и преустанови търговията с акциите на четири компании

18:11 | 21.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Измамите с ебола достигат и американските борси

Американската Комисия за ценни книжа и борси (Securities and Exchange Commission – SEC) предупреди за възможни измами във връзка с епидемията с ебола и преустанови търговията с акции на четири по-малки компании, предаде Ройтерс.

Според ведомството въпросните компании са съобщили за продукти, с които евентуално може да се третира ебола или дори да се предотвратява инфекцията. Информацията не може да се потвърди, смята SEC. Според комисията налице е твърде оскъдна публично достъпна информация, свързана с дейността на дружествата.

В същото време SEC посочи, че в случай на кризи, като например на природни бедствия, винаги се появяват мошеници. Те използват общественото внимание,  за да възхваляват малко известни или трудно търгувани акции на микропредприятия. Целта е да се убедят инвеститорите, че тези дружества са специализирани в специални предложения, които може да са необходими и търсени в съответната криза. 

Засега за срок от десет дни от търговията са спрени акциите на  Bravo Enterprises от Ню Йорк, калифорнийските Immunotech Laboratories и Wholehealth Products, както и Myriad Interactive Media от Канада.

На 21 октомври Immotech заяви, че ще продава в Африка експериментално лекарство за третиране на ебола. На този ден според агенция Ройтерс са били изтъргувани 28 млн. акции на компанията - през 50-те предшестващи дни обаче средно на ден са търгувани по 223 000 акции.

Това обаче не се отразява особено на книжата – през деня цената скача над границата от 1 цент, а след това отново пада и в момента се търгува за 0,1 цента.

Myriad, който е разработчик на уебсайтове, обяви в средата на октомври, че разработва „система за проследяване на ебола“. С нея хората на Запад можели да се получават информация за разпространението на болестта. Според данни на Ройтерс през този ден са се изтъргували 16 млн. акции на Myriad, а през предходните 50 дни - средно по 180 000 книжа.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още