IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колеблива търговия на Wall Street след уволнението на директора на ФБР*

Инвеститорите се опасяват, че изненадващото отстраняване на Джеймс Коми може да отложи ключови планове на администрацията на Тръмп

18:31 | 10.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските фондови борси се търгуват в тесни граници в сряда, след като инвеститорите анализират изненадващото уволнение на директора на ФБР Джеймс Коми от страна на президента Доналд Тръмп.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average записва спад от около 13 пункта, като най-много натежава Disney. Медийният гигант е напът да отчете най-големия си еднодневен спад от юни насам, след като отчете по-слаби от очакваното финансови резултати. Акциите на Disney поевтиняват с 2,5%.

Широкият показател S&P 500 и технологичният бенчмарк Nasdaq остават без съществени изменения.

Инвеститорите се опасяват, че изненадващото отстраняване на Коми може да отложи ключови планове на администрацията на Тръмп, включително данъчните реформи и дерегулацията. „Уволнението на Коми може да разпали буря, която ще бъде поредното разсейване от реториката за политиките за растеж и подем на фондовия пазар“, казва пред CNBC Майкъл Блок, главен стратег в Rhino Trading Partners.

Уволнението на Коми се случва във време, когато републиканците изглежда се готвеха да задействат данъчната реформа, след като вече задействаха процедурата по здравната. На 26 април финансовият министър Стивън Манучин и икономическият съветник на Тръмп Гари Кон дадоха повече подробности за плана.

В сферата на макроикономиката подадените молби за жилищни кредити се повишават с 2,4% миналата седмица. Вносните цени растат с 0,5% на месечна база.

Петролните резерви в САЩ се понижават с 5,2 млн. барела миналата седмица, показаха данни на Администрацията за енергийна информация.

Това даде положителен импулс на цените на петрола. Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 2,79% до 47,16 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент записва ръст от 2,44% до 49,92 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,47% до 1 221,86 долара за тройунция.

Едно евро се обменя за 1,0866 долара, а курсът на йената е 114,06 йени за долар.

Доходността по 10-годишните американски държавни облигации е 2,381%, а тази по 2-годишните книжа е 1,343%.

*Данните са актуални към 18:20 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още