IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq достигна най-високото си ниво за годината

Акциите на Wall Street като цяло не намериха единна посока след решението на Фед да не променя лихвите

23:22 | 27.07.16 г.
Nasdaq достигна най-високото си ниво за годината

Индексите на Wall Street приключиха сесията разнопосочно след решението на Федералния резерв на САЩ да не увеличава лихвените нива. Фед обаче намекна, че следващ кръг на затягане на паричната политика вероятно ще има през септември.

Dow Jones приключи почти без промяна – със спад от 0,01% до 18 472 пункта. S&P 500 изтри 0,12% до 2 166 пункта.

Nasdaq обаче достигна най-високото си ниво за годината благодарение на технологичните акции, като се повиши с 0,6% до 5 139 пункта. Основна подкрепа на индекса оказаха акциите на Apple, които поскъпнаха с над 7% заради по-добрите от очакваното финансови резултати. Това беше и най-добрият ден за акциите на компанията от април 2014 г., пише CNBC.

“Фед ни каза днес, че има план и че няма да се разсейва със скорошните събития на пазарите, включително и с Brexit”, коментира пред CNBC Алан Рехтшафен от UBS Wealth Management Americas.

Според някои анализатори обаче по-вероятният момент на увеличаване на лихвите в САЩ е декември, а не септември.
Петролът поевтиня заради данните на американското правителство, че запасите от нефт и бензин са се увеличили през миналата седмица. Фючърсите на лекия американски суров петрол със срок на доставка през септември отчетоха спад на цената от 2,3% (1 долар) до 41,92 долара за барел – най-ниско ниво от 18 април, пише MarketWatch.

Доларът не успя да удържи ръстовете на валутните пазари след публикуването на решението на Фед да не повишава лихвените нива. Доларовият индекс, който измерва динамиката на американската валута срещу 6 други валути, приключи сесията на практика без промяна на фона на по-слабите от очакваното данни за поръчките на дълготрайни стоки в страната.

Доходността по американските държавни облигации обаче удържа достигнатото 2-седмично дъно след обявяването на решението на Фед. Доходността по 10-годишните облигации се понижи с 1,4 базисни точки до 1,547% - най-ниско ниво от 14 юли. Доходността по 30-годишните дългови книжа се понижи с 1,5 базисни точки до 2,265%.

Златото поскъпна в днешната сесия на стоковата борса в Ню Йорк. Данните за поръчките на дълготрайни стоки допълнително оказаха подкрепа на благородния метал.

На стоковата борса в Ню Йорк фючърсите на златото със срок на доставка през декември добави 0,5% (6,2 долара) до 1 334,5 долара за тройунция. Малко след обявяването на решението на Фед благородният метал отстъпи до 1 333,9 долара, но бързо навакса и дори докосна ниво от 1 340 долара. В следборсовата сесия златото продължи да постъпва и добави 10 долара към цената си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:14 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още