IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед намеква за ново увеличение на лихвите през септември

С постепенни корекции в състоянието на паричната политика икономическата активност ще се разширява с умерени темпове, според централната банка на САЩ

21:35 | 27.07.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Федералният&nbsp;резерв на САЩ. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Федералният резерв на САЩ. Снимка: архив, Ройтерс

Федералният резерв на САЩ очаквано не промени основната лихва на заседанието си, което приключи днес. Фед обаче сигнализира, че нов кръг от затягане на паричната политика може би ще има през септември, съобщава MarketWatch.

Малко преди да бъде публикувано становището на Федералната комисия по отворените пазари, която определя паричната политика, индексите на Wall Street обърнаха тренда и навлязоха на червена територия. След публикуването на становището Dow Jones и Nasdaq се върнаха в зеления спектър, макар и да забавят ръстовете, а S&P отчита минимално понижение.

Доходността по 10-годишните американски държавни облигации се понижи с 2,6 базисни точки до 1,535%, което е най-ниско ниво от 13 юли. Доходността по 30-годишните дългови книжа падна с 4,6 базисни точки до 2,233%.

Доларът поскъпна спрямо основните му конкуренти на валутните пазари след публикуването на съобщението – с почти 1% спрямо йената до 105,79 йени за долар, до 1,0975 долара за едно евро и до 1,3110 долара за една британска лира.

В становището на Комисията за отворените пазари се посочва, че данните показват стабилност на пазара на труда и умерено разширяване на икономическата активност. Въпреки че разходите на домакинствата нарастват бързо обаче, инвестициите на бизнеса остават далеч от темповете на ръст на частното потребление.

Инфлацията също остава под целевото равнище от 2 на сто, което отчасти отразява спада на цените на енергията и на цените на вноса на неенергийните стоки.

В становището се посочва, че Комисията очаква, че с “постепенни корекции в състоянието на паричната политика икономическата активност ще се разширява с умерени темпове и показателите на пазара на труда ще засилят”.

Фед подчертава, че инфлацията ще остане ниска в краткосрочен план, но че ще се увеличи до целевото равнище в средносрочен план заради преходните ефекти от спада на цените на енергията.

Според Федералния резерв дългосрочните рискове пред икономическите перспективи на САЩ са намалели.

Още за политиката на Фед можете да разберете от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 3
Hahoto
преди 7 години
ФЕД намекна, че ще го втърдява ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
крас
преди 7 години
От ФЕД не зависи нищо.Важно е какво ще решат да правят с ЮАНА китайците.Не сме забравили какво се случи с него на 12 АВГУСТ и как това повлия на останалите валути.ЗАТОВА И ФЕД СИ ЗАПАЗВА ПРАВОТО ЗА КОРЕКЦИЯ ПРЕЗ МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ.Динамично променящи се ДНЕВНИ курсове на долара и другите основни валути води до загуби които китайската икономика инкасира.ОЧАКВАНИЯТА СА за рязко понижаване на КУРСА НА ЮАНА, което ще обезцени китайските стоки и ще доубие неконкурентноспособните ЕВРОПЕЙСКИ ИКОНОМИКИ. Сещате са какво ще се случи с КРЕДИТИРАНЕТО на тези икономики, с техните банки и финансови системи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 7
pecan
преди 7 години
Само не са уточнили коя година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 7
i_hristov
преди 7 години
Хм интересно ще стане ако го вдигнат. ЕЦБ пък се чудят как могат да го свалят още. Кой ще издържи предсти да видим. Въпреки че като знам с какви мъки и обещания го вдигнаха. Две години се обясняваха преди да го направят. Може и още две години да гледаме обещания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още