IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Американците не трябва да се поддават на истерията "Ебола"

САЩ няма да забрани влизането на хора от Западна Африка в страната заради разпространението на болестта, категоричен е президентът

12:18 | 19.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Обама: Американците не трябва да се поддават на истерията "Ебола"

Американците не бива да се поддават на „истерия или страх”, свързани с разпространението на заболяването ебола, призова президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от Reuters.

В своето традиционно радио обръщение Обама беше категоричен, че не планира забрана за влизането на хора от Либерия, Сиера Леоне и Гвинея в САЩ. Тези три страни бяха най-тежко засегнати от смъртоносния вирус, който уби над 4,5 хил. души в Западна Африка от март насам.

„Ние не можем просто да се капсулираме от страните от Западна Африка”, коментира американският президент и допълни, че дори и да има вариант САЩ да се затвори за друг световен регион, това само ще влоши ситуацията.

В последните дни се засилват призивите на американски конгресмени за налагане на забрана за влизане на пътници от африкански страни в САЩ. В страната вече има три потвърдени случая на заболяването, а около стотина американци са под карантина, заради контакти със заразените.

Световната здравна организация (СОЗ) също изрази своите опасения, че светът не прави достатъчно за спиране на разпространението на ебола.

На този етап няма одобрено лекарство или ваксина за болестта, но фармацевтичните компании работят активно върху експериментални медикаменти, допълва Reuters. Ебола се предава чрез телесните течности на заразените, не и по въздушно-капков път, обясняват експертите.

Британският премиер Дейвид Камерън пък призова ЕС да отпусне допълнителни средства за борба с болестта. До момента 28-те държави от общността са отделили 500 млн. евро, но необходимите средства са поне 1 млрд. евро, изчисли премиерът на Великобритания.

Той препоръча още и най-малко 2 хил. здравни работници да бъдат мобилизирани и изпратени в Западна Африка, за да бъде пресечена епидемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още