IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски мозъчен тръст е подкопал доверието на американците в избирателната система

Според конфиденциални документи Кремъл е модифицирал стратегията си за подкопаване легитимността на американската избирателна система

21:42 | 20.04.17 г. 24
<p>
	Руският президент Владимир Путин.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Архив Ройтерс

Руски мозъчен тръст, контролиран от президента на Русия Владимир Путин - Институт за стратегически изследвания в Москва, е разработил план за преобръщане на изборите в САЩ през 2016 г., така че да подкопае доверието на американските гласоподаватели към избирателната система. Това съобщават трима настоящи и четирима бивши представители на американската администрация, пожелали анонимност, за Ройтерс.

Източниците на информационната агенция описват два конфиденциални документа на мозъчния тръст, които представят рамката и обосновката за това, което американските разузнавателни агенции заключават, че представлява усилия от страна на Русия да се намеси в изборите, които бяха на 8 ноември.

Служители на разузнавателните агенции са получили документите на Института след вота, уточнява информационната агенция.

Институтът се управлява от пенсионирани висши руски чуждестранни разузнавателни служители, назначени от кабинета на Путин.

Първият документ е стратегически и е написан през юни миналата година. Той е разпространяван на най-високо ниво в Кремъл. В него се препоръчва Москва да започне кампания за пропаганда през социалните медии и руските информационни бюра, подкрепяни от държавата, за да насърчат гласоподавателите в САЩ да изберат президент, който да възприеме по-мека позиция към Русия.

Вторият документ е изготвен през октомври 2016 г., като в него се предупреждава, че кандидатът на демократите Хилари Клинтън най-вероятно ще спечели вота. Заради това се залага и на друга стратегия – прекратяване на пропагандата в подкрепа на Тръмп и засилване на съобщенията за измами с избиратели с цел подкопаване легитимността на американската избирателна система и увреждане репутацията на Клинтън.

Засега от американските разузнавателни служби отказват да коментират информацията.

Владимир Путин отрича всякакви обвинения в намеса в американския вот. Агенцията не е открила представители на Кремъл и на въпросния институт за коментар.

Тръмп също посочва, че дейността на Русия няма никакво отношение към резултатите от изборите. Текущите разследвания на Конгреса на САЩ и ФБР за руска намеса досега не са довели до публични доказателства, че сътрудниците на Тръмп са подкрепили руските усилия за промяна на хода на вота.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

19
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Ако изявлението представено в заглавието е истина значи всичките американски мозъчни тръстове са пълен shiiit.Иначе е разбираемо това как едни геьове дето не искат да изпуснат тоталната власт все изкарват опонентите си виновни за всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 6 години
вица на деня, хахахахахаха ... докато са копали, нещо газ да са наирали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 0
lozkhris
преди 6 години
Естествено, че са измишльотини и глупости - нали това прави пролетарския патос на тая "джурналистка" толкова смешен...:)Та, милата, май си и вярва....Ем ти ако си Страдивари, аз тогава па съм Моцарт....:):):):):) Welcome in the Jungle...;):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
comet
преди 6 години
*** = с ви ня та
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
comet
преди 6 години
Добре отразено в книжката Принципът на Питър (написана по наблюдения от запада на Британската империя) е как разрастващата се във времето бюрокрация задушава всяка застаряваща система (разбитай, превръща течащата река в миришещо блато). ... А подобно на всяко живо същество (което се стреми да получи по-чиста енергия), дори домашната-***-майка търси и води свинчетата си да пият вода от извора (доколкото го има или най-малкото откъдето водата е по-чиста). :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 0
lozkhris
преди 6 години
Четеме ги, четеме ги...И ние имаме право да се посмееме искрено още от сутринта, кво....:):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 0
ceneto
преди 6 години
+1 коментарите разцепват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 1
george353
преди 6 години
Ха, поредната кликбейт статия. Само заглавието ще генерира трафик. Обикновено никой не ги чете, но за сметка на това пък коментарите под тях са шоу отвсякъде и си заслужават минута-две.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 16 rate down comment 0
pinoccio
преди 6 години
Забележете, този мозъчен тръст, този think-tank е воден от пенсионери. Феноменално. Това е за вестник "Трета възраст", не е за тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 2
lozkhris
преди 6 години
Мигленче,ти, рожбо, за 5 гроша си готова да публикуваш статия, в която според анонимен, ама мнооо достоверен източник от ЦРУ или Пентагона, Русия е виновна за подкопаване на доверието на американското общество в земното притегляне и числото ПИ, което не било 3.14, ами, представи си, 3.14159265...Ти да видиш, подлите рубладжии!!! Тез лаккардии кво ни ги пробутваш - да не мислиш, че сме 1984-та, или че всички сме грантаджии, нежели маолумни и безрезервно вярваме на всека олигофрения, отпечатана в платена медия като тая, в която са те емплойвали? Надяваме се трудовият ти ентусиазъм да е добре заплатен, та да имаш достатъчно за мола... тва ни успокоява. За съвестта ти и интелектуалния ти потенциал, however, ше замълчиме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още