IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефовете на големи компании в САЩ печелят 347 пъти повече от служителите си

Разликата в заплащането расте, сочи проучване на американски синдикат

21:16 | 09.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръководителите на големи компании в Съединените щати са спечелили средно по 13,1 млн. долара през 2016 г., което е 347 пъти повече от възнаграждението на основните им служители, сочи проучване на американския синдикат AFL-CIO, цитирано от AFP. При това разликата в заплащането расте, след като предходната година тя е била 335 пъти.

Начело в класацията е президентът и главен изпълнителен директор на Alphabet, компанията майка на Google Сундар Пичаи, който е получил годишно възнаграждение от 100,6 млн. долара, следван от ръководителя на кабелния оператор Charter Communications Томас Рютлидж (98,5 млн.) и на онлайн туристическата агенция Expedia Дара Хосроушахи, сочат изчисленията на синдиката.

В същото време обикновен служител в производството е получил миналата година средно 37 600 долара, което е увеличение от 2% спрямо предходната година, уверява профсъюзът с членска маса от 12,5 млн. души.

Проучването има известни недостатъци, защото не сравнява пряко заплатите на директорите с тези на служителите в съответната компания. Указ на администрацията на бившия президент Барак Обама, който трябва да влезе в сила следващата година, ще изисква повечето публични американски компании да публикуват съотношението на заплащането на директорите към средната заплата на техните служители.

Особени критики са отправени към гиганта в хранително-вкусовата промишленост Mondelez.

През 2016 г. групата затвори емблематичния си завод в Чикаго и премести 600 работни места в Мексико, докато ръководителката й Ирене Розенфелд е получила за годината 16,7 млн. долара, е посочено в доклада, цитиран от БТА.

В документа са изброени и компании, натрупали законно планини от печалби в чужбина, за да избегнат американския корпоративен данък: според него Apple държи 230 млрд. долара в офшорна зона, Pfizer - 197,1 млрд., а Microsoft - 124 млрд. долара.

В рамките на данъчната реформа администрацията на президента Доналд Тръмп иска да предложи на тези компании един вид амнистия, която да им позволи да върнат в САЩ тези суми след плащане на извънредна еднократна такса, доста по-ниска от федералния корпоративен данък (35 на сто).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
lozkhris
преди 7 години
Е кво толкова е станало ? Чантата на Лиляна Павлова / при това само едната / струва повече от годишната заплата на бг-работник... И в листата - един индиец, останалото еврюги. Nil novum sub sole
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още