IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските борси адмирираха готовността за нови стимули в Европа

Налице е равновесие между паричната политика и глобалните фундаменти, посочи експерт

23:02 | 06.11.14 г.
Щатските борси адмирираха готовността за нови стимули в Европа

Водещите индекси на Нюйоркската фондова борса приключиха сесията в четвъртък с повишения, отчитайки нови рекордни стойности. Пазарът възприе позитивно гаранциите от президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, че институцията ще приеме допълнително смекчаване на паричната си политика при необходимост.

"Тук имаме известна предпазна мрежа, стабилни икономически фундаменти и благоприятна паричната политика, така че не е изненада, че САЩ продължават да бъдат най-добре представящият се пазар", каза пред CNBC Роналд Санчес, главен инвестиционен директор във Fiduciary Trust Company.

"Налице е равновесие между паричната политика и глобалните фундаменти: ако има растеж, ситуацията е добре; ако няма – получаваме гъвкава политика", посочи още той.

Говорейки по време на пресконференция, след като ЕЦБ запаси основния си лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,05%, Марио Драги "даде на пазарите точно това, което те искаха да чуят", отбеляза пък Петер Боквар, главен пазарен анализатор в Lindsey Group.

Късно в сряда бившият председател на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че ЕЦБ ще срещне трудности по реализиране на плановете си за стимулиране на европейската икономика по модела, който Фед е предприел. По думите му основните пречки пред прилагането на подобна политика са предимно политически.

"Пречките пред започването на количествени улеснения, подобни на тези в САЩ, не са икономически. Правните и политическите бариери в Европейския съюз до голяма степен затрудняват прилагането на такава програма", посочи Бернанке.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) призова държавите членки да удвоят усилията си за насърчаване на растежа. Според организацията правителствата трябва да забавят усилията за намаляване на държавния дълг, което е единият крак на "трикрако столче", за да се подобри растежа.

Очертавайки прогнози за растежа, подобни на тези на Международния валутен фонд от миналия месец, ОИСР прогнозира световната икономика да нарасне с 3,3 на сто през тази година и с 3,9 на сто през 2016 г.

Макроданните от Съединените щати показаха, че новите молби за помощи при безработица са спаднали с 10 000 до 278 000 през изминалата седмица. Резултатът се оказа по-оптимистичен от прогнозите за ниво от 285 000.

Друг доклад показа, че производителността е нараснала повече от очакваното през третото тримесечие.

Книжата на Tesla Motors поскъпнаха с 4,02 на сто, след като производителят на електрически коли прогнозира значителен ръст в продажбите през следващите години.

Капитализацията на Genworth Financial пропадна с 38,06%, след като нейният изпълнителен директор направи публично извинение за слабите финансови резултати в предходното тримесечие.

Веригата хранителни магазини Whole Foods Market публикува по-добър от очакваното отчет. Акциите на дружеството поскъпнаха с 11,92%.

Книжата на Qualcomm поевтиняха с 8,92 на сто, след като производителят на чипове не успя да оправдае очакванията на пазара с тримесечния си финансов отчет.

Доходността по 10-годишните американски облигации се покачи с два базисни пункта до 2,367%. Доларът пък продължи да подобрява позициите си спрямо основните конкурентни валути, вследствие на което цените на деноминираните в зелените пари стоки отчетоха спадове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още