IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските борси изпратиха волатилна седмица със спадове от над 3%

В петък Dow изтри 300 пункта, а S&P и Nasdaq загубиха по около 2 на сто

23:31 | 11.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американските индекси сложиха край на една волатилна седмица с резки понижения в петък, като цената на петрола достигна почти 7-годишно дъно, а новината за поредно голямо сливане натежа на инвеститорските настроения преди предстоящата среща на Фед следващата седмица за определяне на лихвеното равнище в САЩ.

Индексът S&P 500 записа най-слабата си седмица от средата на август, докато Dow Jones industrial average и Nasdaq composite отбелязаха най-лошите си седмици от един месец. Основните щатски индекси приключиха седмицата със загуби от по над 3%, като най-слабо се представи Nasdaq composite, чийто седмичен спад е около 4 на сто.

„На настроението на инвеститорите днес натежа сливането Dow-DuPont, което беше оценено като ход за борба със слабия ръст. Петролът също отново е фактор”, коментира пред CNBC Джак Аблин, главен инвестиционен директор в BMO Private Bank. „Продажбите на дребно пък бяха наред, но се оказаха по-ниски от очакванията. Това е достатъчен обем негативизъм.”

„Мисля, че инвеститорите вече приемат обратните изкупувания и сливанията с известна доза скептицизъм. Отношението се променя”, допълва той.

В петък основните индекси паднаха с по над 1,5%, като Nasdaq composite загуби 2,2% от стойността си и затвори под психологическия праг от 5 000 пункта. Книжата на Apple поевтиняха с около 2,5%.

Индексът S&P 500 затвори с понижение от около 1,9%, след като за кратко загуби 2% в резултат на силните загуби в енергийния сектор.

Dow Jones industrial average изтри около 310 пункта в петък. Най-голям натиск върху индекса на сините чипове оказаха книжата на DuPont и Goldman Sachs, като почти всички компании от състава му загубиха от пазарната си капитализация.

Въпреки понижението на цената на акциите на DuPont от около 5% в петък, тя бележи ръст от около 4% за седмицата. Книжата на Dow Chemical поевтиняха с над 2% в петък и бележат лек седмичен ръст.

Доходността по американските държавни ценни книжа се понижи, като по 2-годишните е близо 0,89%, а по 10-годишните – 2,13% по време на следобедната търговия в САЩ.

Фючърсите на американския лек суров петрол поевтиняха с 1,14 долара, или 3,10%, до 35,62 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още