IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След стенограмата на Фед индексът Dow Jones се доближи до 20 хил. пункта

Според главния инвестиционен директор в Cabot Wealth Management Роб Лутс бичият пазар ще продължи при управлението на Тръмп

23:23 | 04.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на американските фондови борси поскъпнаха в сряда, след като беше публикувана стенограмата от последното заседание на Федералните резерв на САЩ, съобщи CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се повиши с 60 пункта, като най-много допринесе IBM. Така измерителят е на по-малко от 100 пункта от достигането на заветните 20 хил. пункта.

Широкият S&P 500 записа ръст от 0,6 на сто, а технологичният бенчмарк Nasdaq добави 0,88% към стойността си.

Федералният резерв на САЩ публикува стенограмата от последното си заседание през декември, когато повиши лихвените проценти с за пръв път от една година. В протокола се казва, че централните банкери във Вашингтон са взели това решение до голяма степен заради пазарната реакция след президентските избори и заради очакването за агресивна фискална политика. Федералната комисия по операциите на открития пазар страни от политически коментари, но показва, че е взима предвид последиците от победата на Доналд Тръмп. И макар че името на новоизбрания президент не се споменава, влиянието на вота върху пазарите и икономиката изглежда е било подробно обсъждано.

„До известна степен стенограмата подкрепя позитивното схващане, че ще видим повече растеж“, коментира Брус Маккейн, главен инвестиционен стратег в Key Private Bank. “Това е възгледът, който пазарът споделя, че чашата е наполовина пълна”, допълва той.

Роб Лутс, главен инвестиционен директор в Cabot Wealth Management, смята, че бичият пазар ще продължи по време на управлението на Тръмп.

Продажбите на превозни средства в САЩ, които достигнаха рекордните 17,47 милиона през 2015 година, може да са подобрили рекорда през 2016 година. Консултантската компания LMC Automotive и сайтът за покупка на автомобили Edmunds.com прогнозират поотделно, че продажбите са се повишили до 17,5 милиона през миналата година.

Доларовият индекс се понижи с около 0,7%, като едно евро се обменя за 1,0490 долара, а курсът на йената е 117,28 йени за долар.

Петролът поскъпна с около 1,6% и американският лек суров петрол сорт WTI се търгува на ниво 53,16 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент – за 56,33 долара за барел.

Златото поскъпва с 0,24% до 1 164,75 долара за тройунция.

Доходността по 2-годишните американски държавни облигации се повишава до 1,234%, а тази по 10-годишните ценни книжа се понижава до 2,433%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още