IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стенли Фишер: Икономиката на САЩ може би е изпаднала в перманентно слаб растеж

Краткосрочните лихвени проценти може никога да не се вдигнат много над нулата, коментира зам.-председателят на Фед

14:42 | 06.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Има доказателства, че т. нар. естествен лихвен процент се е понижил до твърде ниски нива. Това може да означава, че икономиката е попаднала в перманентно слаб растеж, който може да се окаже труден за преодоляване, заяви заместник-председателят на Федералния резерв Стенли Фишер в сряда, цитиран от Ройтерс.

По време на семинар на централната банка в Ню Йорк вторият най-висш представител на Фед изрази опасения, че проблемите в световните модели на спестяванията и инвестициите, които може би са понижили естествения лихвен процент, може „да се окажат доста упорити. Може да сме блокирани в ново дълготрайно равновесие, характеризирано с муден растеж“.

В резултат на това, добави той, централните банкери може да се изправят пред бъдеще, в което определените от тях краткосрочни лихвени проценти никога да не се вдигнат много над нулата, а неконвенционалните инструменти, използвани по време на финансовата криза, да станат „повтарящ се“ факт в живота.

„Ултраниските лихвени проценти може да отразяват нещо повече от просто циклични сили“, каза Фишер, а „и да бъдат нов сигнал, че потенциалът за растеж на икономиката значително е избледнял“.

В коментарите си Фишер не засегна текущата политика на Фед или плановете за лихвените проценти.

Това не е първият случай, в който представител на Фед открито изразява опасения за спада на икономическия потенциал на САЩ или че кризата е нанесла вреди върху моделите на спестяванията и инвестициите.

През последната година има активен дебат, подкрепен от скорошни проучвания, около „естествения“ лихвен процент. Понякога наричан и неутрален или равновесен лихвен процент, от много гледни точки той е нещо абстрактно. Това не е лихвеният процент, определян от Фед или използван в трансакциите, а оценка за базовия лихвен процент, който би поддържал ценовото ниво стабилно, докато потенциалът на икономиката нараства.

Няколко развития накараха много централни банкери от Фед да заключат, че естественият лихвен процент в момента е много нисък и че спадът му може да отразява загуба на икономически потенциал. Това води до незабавни последици за Фед: нисък естествен лихвен процент означава, че политиката ще се затегне твърде много, ако Фед наложи много високи краткосрочни лихвени проценти.

Според някои оценки естественият лихвен процент в САЩ е близо до нулата на коригирана спрямо инфлацията база.

Фишер каза, че има „лъч надежда“ във възможността по-добра политика да вдигне естествения лихвен процент заедно с потенциала на САЩ. За това обаче ще е нужно нещо повече от паричната политика и ще изисква „някаква комбинация от по-добра публична инфраструктура, по-добро образование, допълнително подобряване на частните инвестиции и по-ефективни регулации“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
"а неконвенционалните инструменти, използвани по време на финансовата криза, да станат повтарящ се факт в живота."Такъв вариант де факто не съществува в живота, защото противоречи на законите на физиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още