IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп обвини Обама в нов „Уотъргейт“

Американският президент обвини своя предшественик, че е наредил да бъде подслушван преди президентските избори

15:47 | 04.03.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Нови сериозни твърдения: американският президент Доналд Тръмп обвини своя предшественик Барак Обама в това, че е наредил да бъде подслушван преди президентските избори, състояли се на 8 ноември, предаде Ройтерс.

Обвиненията са отправени в серия от туитове на Тръмп. В тях президентът не навлиза в подробности и не съобщава детайли във връзка с твърденията си за подслушване.

„Ужасно! Току-що открих, че Обама е "подслушвал линиите ми" в Trump Tower точно преди победата", се казва в един от туитовете на Тръмп и се допълва, че "това е маккартизъм".

 

„Колко ниско трябва да е паднал президентът Обама, та да подслушва телефоните ми по време на свещения изборен процес. Това е Никсън/Уотъргейт. Лош (или болен) тип!", се казва в друг туит на Тръмп.

„Бас ловя, че добър адвокат би направил страхотно дело от факта, че президентът Обама е подслушвал телефоните ми през октомври, точно преди изборите!", гласи трети туит.

„Законно ли е действащ президент да "подслушва" надпреварата за президент преди изборите?", пита в следващ туит Тръмп.

Американският президент обаче не споменава никакви доказателства за твърденията си, че Обама го е подслушвал, нито споменава източника си.

По-рано през седмицата New York Times съобщи, че служители на Обама са се опитвали през последните няколко дни преди напускането на Белия дом да разпространяват разузнавателни данни за връзките на довереници на Тръмп към руски официални лица.

През уикенда президентът е в имението си Мар-а-Лаго във Флорида. Първите реакции в САЩ не изключват, че със сегашната си гръмка акция Тръмп иска да отклони вниманието от трудностите, с които екипът на кампанията му, а сега и неговото правителство се сблъскват заради необясними отношения с Русия.

Напоследък излизат все повече и повече данни за контакти за довереници на новия президент с представители на Русия.

В няколко туита Тръмп говори и за срещите на министъра на правосъдието Джеф Сешънс с руския посланик във Вашингтон. Той казва, че първата среща на Сешънс с посланика е била уредена от администрацията на Обама „в рамките на програма в областта на образованието за 100 посл..." Туитът е незавършен и не става ясно дали става дума за 100 посланици или посолства.

В друго изказване пък Тръмп твърди, че руският посланик, срещнал се със Сешънс, е посетил Белия дом по времето на Обама 22 пъти и четири от тези визити са били направени миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 9
ing5rov
преди 7 години
Естествено , трябва да обърнем повече внимание на "подплатената " с доказателства втора част на статията...Блумбърг нищо ли не казва ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още