IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп отменя някои от новите политики спрямо Куба, наложени от Обама

Според американския президент те са позволили на режима на Кастро да печели от засиления туризъм

22:07 | 16.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп разкритикува политиката на предшественика си спрямо Куба, заявявайки, че тя е позволила на режима на Кастро да печели от засиления туризъм, съобщава CNBC.

Нова политика на Белия дом нарежда на финансовото министерство да сложи край на общ метод за индивидуални пътувания на хора, сочи документ, представен преди коментарите на Тръмп.

Туризмът технически е забранен с ембарго, но при администрацията на Обама бяха въведени облекчени регулации, които позволяваха на американците да посещават Куба при определени условия. Политиката на Тръмп ограничава пътуванията на лица по единично, като отсега нататък американците ще трябва да пътуват единствено на групи.

Макар че Тръмп обяви, че „отменя“ политиките на Обама, документ, публикуван от властите, подчертава, че промените обявени в петък няма да влязат в сила, докато не бъдат приети нови регулации.

„Печалбата от инвестициите и туризма се влива директно в армията. Режимът взима парите и притежава индустрията. Резултатът от дейността на последната администрация са повече репресии и стъпка напред към смазване на мирното, демократично движение“, каза Тръмп в Маями в петък.

Президентът разкритикува и режима на Кастро по отношение на правата на човека. Тръмп обеща да „изложи престъпленията на режима на Кастро“ и да подкрепи кубинците. Той заяви, че тяхната свобода ще бъде от интерес за американците.

„От почти шест десетилетия кубинският народ страда от комунистическото господство“, каза Тръмп. „До днес Куба се управлява от същите хора, които убиха десетки хиляди от собствените си граждани, които се опитват да разпространят своята репресивна и провалила се идеология в нашето полукълбо и които веднъж се опитаха да приемат вражески оръжия на 90 мили от нашите брегове“.

Тръмп обеща да постигне сделка, която да сложи по-добре на интересите и на САЩ, и на кубинския народ.

„С помощта на Бог скоро ще постигнем свободна Куба“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още