IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп превърна отричането на климатичните промени в национална политика

Според западни медии САЩ на практика се отказват от лидерската позиция в международната кампания за ограничаване на опасното затопляне на планетата

13:16 | 29.03.17 г. 76
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп, в присъствието на шефове на компании и миньори, подписа указ, който анулира усилията на президента Барак Обама за борба с климатичните промени и съживява въгледобивната индустрия, като по този начин на практика се отказва от лидерската позиция на САЩ в международната кампания за ограничаване на опасното затопляне на планетата, пише New York Times.

Тръмп ясно даде да се разбере, че САЩ не възнамеряват да спазят поетите от предишния президент ангажименти за намаляване на замърсяването с въглероден диоксид, с което превърна отричането на климатичните промени в национална политика, отбелязва изданието.

На церемонията по подписването на указа Тръмп нареди на Агенцията за защита на околната среда да започне сложната и дълга юридическа процедура по оттегляне и пренаписване на въведения по времето на Обама План за чиста енергия, който щеше да доведе до закриването на стотици използващи въглища електроцентрали, замразяване на строежа на нови такива централи и замяната им с вятърни и слънчеви ферми.

По време на предизборната кампания Тръмп обеща да отмени основните решения на Обама в областта на климатичните промени - поредица от амбициозни регулации на Агенцията за защита на околната среда за съкращаване на емисиите парникови газове от захранвани с въглища електроцентрали. Той ясно заяви, че американска лидерска позиция в глобалната кампания за борба с климатичните промени ще отстъпи пред ангажимента му за работни места в енергийната индустрия.

Тръмп още не е решил дали официално да се оттегли от Парижкото споразумение за борба с климатичните промени, но отказвайки се от политиките, които са нужни за изпълняване на американските ангажименти, САЩ реално обявиха, че няма да се съобразяват с тях, без значение дали остават страна по споразумението, казват експерти.

"Един от най-големите поводи за тревога е какво ще направят други важни страни, включително Китай, Индия и Бразилия, след като САЩ не изпълнят задълженията си по Парижкото споразумение", казва преподавателят по политика на околната среда в Харвардския университет Робърт Стейвинс, говорейки за някои от другите най-големи световни замърсители с въглероден диоксид.

"Най-лошият сценарий ще е Парижкото споразумение да се разпадне. Това би било голяма трагедия", допълва Стейвинс.

Дипломати от някои от другите големи световни икономики казват, че смятат да продължат да изпълняват поетите си ангажименти по борбата с климатичните промени, със или без САЩ. Действията на администрацията на Тръмп обаче вероятно ще окуражат противниците на борбата с глобалното затопляне из цял свят, отбелязва New Yoerk Times.

Европейският съюз даде тон на критиките срещу усилията на Доналд Тръмп да осуети мерките на Барак Обама за борба с климатичните промени и даде да се разбере, че сега Европа ще поведе световните усилия в тази област, пише Guardian.

"Лидерството на ЕС, Китай и много други големи икономики сега е по-важно от всякога. Когато става дума за климата и глобалния преход към чиста енергия, не може да има вакуум, а само придвижване напред, и ние сме решени да прокараме този дневен ред", каза европейският комисар по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете.

ЕС има най-амбициозните цели за съкращаване на емисии парникови газове, отбеляза той. "Ще защитим и ще изпълним Парижкото споразумение", каза еврокомисарят.

Атаката на Тръмп срещу Плана за чиста енергия няма да даде незабавни резултати. Тя трябва да премине пред бюрократични спорове и съдебни дела, които може да отнемат години. Вчера коалиция от 23 американски щата, градове и окръзи обявиха намерението си да окажат отпор на решението на Тръмп, отбелязва Guardian.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

56
rate up comment 34 rate down comment 0
Батко
преди 7 години
Наистина е интересно къде отиват парите платени на банките за парниковите газове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 35 rate down comment 0
Батко
преди 7 години
Наистина е интересно къде отиват парите платени на банките за парниковите газове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 39 rate down comment 3
doba
преди 7 години
michaelis12,Точно това казвам.Който е 'зелен' и има пари - моля, да си купува ел. коли и скъп ток от перки и волтаици.Но ДОБРОВОЛНО, не НАСИЛА!В последно време еколозите ни се качиха на главата и е въпрос на време да се овесят по светофарите.Сега са приели някаква директива в ЕС, че до 10-20г ще закриваме централите на въглища. Луда работа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 37 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Едно време отиваха за покупка на зелена енергия. Скоро не съм се интересувал. В момента мисля също това им е целта. Товариш тока от въглища и газ, ядрената енергия е освободена, и разпределяш на зелените производители. Съответно по веригата парите от потребителя стигат до зелените производители чрез по високи цени на мегават. Доколкото съм се интересувал в Англия, мисля че перките получаваха сертификати за произведен МВ. Въглищата и газът купуват сертификатите, за да могат да работят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 38 rate down comment 1
doba
преди 7 години
То хубаво на банките се плащат, но след това къде отиват, кой е крайният им получател?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 37 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Едни от най-големите търговци на СО2 сертификати са банки и подобни институции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 38 rate down comment 1
doba
преди 7 години
michaelis12, В Германия 'зелените' си зареждат колите масово с горива, които не съдържат био-добавки.С очите си съм го виждал на бензиностанциите им.Предпочитат да дадат някое евро повече, но да си карат с 'нормално' гориво.Определено трябва да се върви към нови решения и прогрес. Това ще стане по естествен път, не насила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 38 rate down comment 0
doba
преди 7 години
Апропо, много пъти съм питал и къде отиват парите, плащани за парникови газове?Досега никой не ми е отговорил, направо невероятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 36 rate down comment 2
doba
преди 7 години
'Например - по-евтин градски транспорт и една жестока данъчна тесла за старите и мръсни автомобил'Това ли ти е глобалното мислене, red6 ?Като се наложи данък 'найлонова торбичка', видя ли някакъв резултат?Къде отиват парите от него???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 33 rate down comment 3
red6
преди 7 години
А и да - сметни си колко са загубите от покачването на океана със 1м. Може да видиш какво и къде ще залее или в добрия случай ще струва една камара пари за решения тип ала Холандия, ако е възможно чисто технически въобще. Много на дребно мислиш, за да разбереш един глобален проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още