IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WSJ: Изпълнителният директор на Chevron се оттегля от поста

Енергийната компания, базирана в Сан Рамон, щата Калифорния, все още не е взела окончателно решение за наследник, твърдят източниците на изданието

22:02 | 22.08.17 г.
<p>
	<em>Джон Уотсън. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джон Уотсън. Снимка: Архив Ройтерс

Изпълнителният директор на американския енергиен гигант Chevron, Джон Уотсън, планира да се оттегли, а компанията си търси нов мениджър. Това съобщи Wall Stret Journal, позовавайки се на свои анонимни източници.

Енергийната компания, базирана в Сан Рамон, щата Калифорния, все още не е взела окончателно решение за наследник. Въпреки това за фаворит се счита 56-годишният Майкъл Уърт, който през януари беше повишен до заместник-председател. Според WSJ официално изявление може да се очаква през септември.

Говорителят на Chevron Кент Робъртсън е отказал да коментира. 

60-годишният Джон Уотсън ръководеше интегрирането на Texaco и Unocal в Chervon. Двете компании бяха купени от неговия предшественик Дейвид О'Райли. След започването на срива на петролния пазар през 2014 г. обаче Уотсън се затрудняваше да защити изплащането на дивиденти предвид щетите от ниските цени и понижения паричен поток.

Уотсън прибегна до съкращения на работни места, замразяване на проекти за милиарди долара и продажби на активи, за да се справи с кризата, която изтри 50 млрд. долара от пазарната цена на Chevron. През 2016 г. компанията отчете първата си годишна загуба от 37 години.

Едно от постиженията на Майкъл Уърт е преструктурирането на бизнеса с рафиниране чрез продажба на активи за милиарди долари от Африка до Европа. Под неговото ръководство компанията спря да преработва суров петрол в Западна Европа и се фокусира върху региони с по-високо търсене в Източна Азия и Южна Америка. По-късно Уотсън включи в задачите на Уърт и свиване на звеното за петрол и газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още