IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook придобива стартъп за борба с уеб пиратството

Социалната мрежа би искала да бъде дом на много професионално произведени видеоклипове, заради което се нуждае от надеждност

12:51 | 25.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-голямата в света социална мрежа Facebook придоби стартъп, който да ѝ помогне да се справи с потребителите, които споделят пиратски видеоклипове и друго съдържание без разрешение. Source3 изгражда технология за откриване на интелектуална собственост, която е била споделена от потребителите на интернет без разрешение, предава ReCode.

Facebook придобива както технологията, така и поне част от екипа зад Source3, която обяви сделката на своя уеб сайт. Говорител на Facebook отказва да коментира условията по сделката, въпреки че Source3 е набрала само 4 млн. долара под формата на рисков капитал според Crunchbase.

В миналото Facebook имаше много сериозни проблеми с пиратското съдържание, а преди две години компанията обяви за първи път "Rights Manager" - технология за откриване и премахване на видео клипове, споделени от хора, които нямат права върху видеото.

YouTube предлага нещо подобно, макар и по-усъвършенствано, наречено Content ID.

През април Facebook добави още една опция за притежателите на права: Оставете съдържанието онлайн и печелете пари от гледаемостта, която тези пирати генерират за вас.

Предвид придобиването на Source3 е ясно, че Facebook все още не е усъвършенствала технологията си за управление на права. В крайна сметка компанията иска да предлага много професионално произведени видеоклипове, поради което плаща на редица издателства и филмови студия, за да произвеждат материали изключително за социалната мрежа. Създателите на видеоклипове няма да искат да продължат да дават на Facebook видеоклиповете си, ако хората лесно могат да ги откраднат и да се възползват от тях.

„Ние сме развълнувани да работим с екипа на Source3 и да се поучим от опита, който са изградили в областта на интелектуалната собственост, търговските марки и авторските права", заяви говорител на Facebook в изявление за Recode. „Както винаги, ние се стремим да гарантираме, че ще обслужваме нашите партньори добре", допълва говорителят.

Служителите, които се присъединяват към Facebook от Source3, ще работят в офиса на компанията в Ню Йорк, макар че не е известно колко ще бъдат.

Source3 ще бъде напълно интегрирана във Facebook и няма да функционира като самостоятелна компания. Нейният уеб сайт и акаунтът в Twitter вече са премахнати.

Не за първи път създателите на Source3 Патрик Съливан и Бен Кокерхъм продават стартъп за права на съдържанието. Те вече продадоха предишна своя компания - RightsFlow, която се фокусира над музикални IP-та, на Google през 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още