IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Facebook пуска сателит за разширяване на интернет достъпа в Африка

Проектът е съвместен с френската компания Eutelsat Communications

16:22 | 06.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Facebook обяви, че ще пусне сателит в партньорство с френската компания Eutelsat Communications, за да осигури достъп до интернет в големи райони от Африка, предава Ройтерс.

Сателитът е част от платформата на Facebook – Internet.org, която има за цел да разшири интернет достъпа предимно чрез мобилни телефони. Той е в процес на изграждане и ще бъде пуснат през 2016 г., обявиха двете компании в понеделник.

Сателитът носи името AMOS-6 и ще покрива големи части от Западна, Източна и Южна Африка, разкри главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг в публикация в социалната мрежа.

"За да бъдат свързани хората, живеещи в отдалечени райони, традиционната инфраструктура често е нещо сложно и неефективно, така че трябва да измисляме нови технологии“, посочва още Зукърбърг.

Платформата Internet.org предлага безплатен достъп до ограничени уеб услуги, фокусирани върху обяви за работа, информация за земеделието, здравеопазването и образованието, както и социалните мрежи и услугите за изпращане на съобщения, които са собственост на Facebook.

Ръстът на броя на хората, получаващи достъп до интернет, се забавя, а повече от половината от световното население все още не е свързано с мрежата, обявиха миналия месец от Комисията за широколентов достъп към ООН.

Facebook има близо 20 млн. потребители в главните африкански пазари – Нигерия и Кения, сочат статистики на компанията, разкрити миналия месец. По-голяма част от тези потребителите използват мобилни устройства за достъп до профилите си.

Компанията отвори своя първи офис в Африка през юни в Йоханесбург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още