IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia разширява софтуерното си портфолио с ново придобиване

Производителят на мрежово оборудване ще купи Comptel за 347 млн. евро

12:10 | 09.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Финландският производител на телекомуникационно оборудване Nokia обяви, че ще придобие компанията Comptel за около 347 млн. евро (370 млн. долара), за да разшири бизнеса си със софтуерни услуги, предава Ройтерс.

Nokia и нейните конкуренти – шведската Ericsson и китайската Huawei, се борят с по-слабото търсене на оборудване за мобилни 4G мрежи, докато телекомите насочват вниманието си към 5G мрежите.

Nokia заяви, че сега клиентите ѝ се фокусират върху софтуера, за да направят мрежите си по-интелигентни.

Планираното придобиване е част от стратегията на компанията да изгради самостоятелен софтуерен бизнес от голям мащаб, като разшири и засили своето софтуерно портфолио, коментира тя.

Офертата е за 3,04 евро на акция в брой и е с 29% повече в сравнение с последната цена, на която са се търгували книжата на Comptel.

Comptel, която през 2016 г. генерира приходи от продажби в размер на 100 млн. евро, заяви, че бордът на директорите ѝ и акционерите, които държат около 48% дял, са подкрепили офертата.

През миналата година Nokia придоби Alcatel-Lucent за 15,6 млрд. евро, а сега съкращава хиляди работни места в опит да намали годишните разходи с 1,2 млрд. евро (1,3 млрд. долара) до 2018 г.


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още