IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Две трети от британците планират да си сменят работата през 2017 г.

Недоволство от заплащането и липсата на възможности за кариерно развитие са сред основните причини за това

12:59 | 06.12.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Недоволство от заплащането и липсата на възможности за кариерно развитие продължават да са причините за желанието на британските служители да напуснат работа въпреки икономическата несигурност.

По-голямата част от служителите обмислят да сменят работното си място през следващите 12 месеца, показва проучване на Hays UK Salary & Recruiting Trends 2017. Изследването рисува изненадващо розова картина в намеренията на британските служители да напуснат работа на фона на политическата несигурност и катаклизмите.

62% от участниците в проучването планират да сменят работата и през 2017 г. Повече от една четвърт (27 на сто), посочват като причина за намерението си липсата на възможности за професионално развитие, докато същият брой хора са мотивирани да напуснат заради ниска заплата и липса на социални придобивки.

Изследването, в което участват 19 200 души, показва още несъответствие между това, което работодателите и служителите смятат за „важни ползи“, което може да бъде пречка за задържането на ключови служители.

Например, балансът работа-живот се счита за важен от 24 на сто от служителите в сравнение с 13 на сто от работодателите. И докато 15 на сто от персонала определя местоположението на работното място като най-важният фактор, само 6 на сто от фирмите казват същото.

Въпреки проблемите в резултат на Brexit 94 на сто от организациите очакват увеличение на бизнес активността или минимум оставане на същото ниво през следващата година.

Почти три четвърти (73 на сто) планират да наемат нови служители през следващите 12 месеца, като 51 на сто търсят постоянен персонал, цифра, която е с 33% по-висока спрямо миналата година.

В същото време повече от три четвърти (77 на сто) от работодателите очакват да се изправят пред недостиг на подходящи кандидати, което класират на първо място сред предизвикателствата догодина. Следват конкуренцията на други работодатели (45 на сто) и кандидатите с изисквания за нереалистична заплата (42 на сто ).

Изследването показва още, че 55% от анкетираните не са доволни от своята заплата, въпреки че заплащането се е увеличило през 2016 г. Заплатите на професионалистите са нараснали с 1,8%, макар цифрата да е по-ниска от тази през 2015 г., когато възнагражденията се увеличиха с 2,3%. Очакванията бяха за ръст на заплащането от 2,8%.

Строителният сектор и секторът на имотите се радват на най-голямо повишение – с 2,8%.

Данните показват още, че макар 67 на сто от работодателите да планират по-нататъшни увеличения през 2017 г., само 22 на сто са готови то да е с повече от 2,5%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
fras
преди 7 години
Глупости!2/3 щели да си сменят работата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
dakl
преди 7 години
Великобритания съвсем скоро ще тънцува "Умиращият лебед"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още