IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът поевтиня за кратко под 50 долара за барел

Администрацията за енергийна информация съобщи, че петролните резерви в САЩ за се увеличили с 5 млн. барела през седмицата до 17 март

18:18 | 22.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола задълбочават загубите, записани по време на азиатската сесия и се понижават в рамките на сутрешната търговия в Северна Америка. Суровината поевтиня до 4-месечно дъно в сряда, след като Администрацията за енергийна информация съобщи, че петролните резерви в САЩ за се увеличили с 5 млн. барела през седмицата до 17 март, съобщи Investing.com.

Очакванията бяха за повишение от 2,8 млн. барела. Във вторник американският петролен институт съобщи за ръст от 4,5 млн. барела миналата седмица.

Към 17:40 часа българско време американският лек суров петрол WTI поевтинява с 1,1% до 47,71 долара за барел. По-рано WTI падна до 47,08 долара за барел – най-ниското ниво от края на ноември.

Фючърсите върху европейския бенчмарк Брент с доставка май поевтиняват с 1,22% до 50,34 долара за барел, а по-рано докоснаха 49,73 долара за барел, което беше най-ниската стойност от края на ноември.

Резервите в хранилището "Кушинг", щата Оклахома, което се счита за разпределителен център за WTI, растат с 1,4 млн. барела. 

Така общите резерви в САЩ достигат 533,1 млн. барела, което Администрацията счита, че е в горната граница на средния диапазон по това време на годината.

Докладът показва още, че резервите от бензин се понижават с 2,8 млн. барела. Дестилираните продукти, включително дизела, записват спад от 1,9 млн. барела.

Този месец цените на петрола записват значителни спадове заради опасенията, че шистовият добив в САЩ може да подкопае усилията на ОПЕК да понижат продукцията и по този начин да балансират пазара.

Все повече членове на картела подкрепят удължаване на споразумение и след края на юни, но според запознати източници, за да има успех такава мярка, тя трябва да бъде подкрепена и от водещи производителки извън организацията като Русия например.

На 26 март Кувейт ще проведе среща на министри от ОПЕК и от други държави, на която ще се обсъжда спазването на договорката, както и дали е нужно споразумението да действа и след края на юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още