IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото пропадна под 1 200 долара за тройунция

Натиск върху жълтия метал оказаха поредните оптимистични данни за икономиката на САЩ

10:42 | 31.10.14 г. 23
Цената на златото пропадна под 1 200 долара за тройунция

Контрактите върху златото разширяват загубите си в петъчната сесия, поевтинявайки под психологическата граница от 1 200 долара за тройунция на фона на оптимизма за състоянието на най-голямата икономика в света – САЩ.

Цената на фючърсите върху жълтия метал с доставка през декември отстъпва с 1,92 на сто до 1 175,60 долара за тройунция спрямо равнището от около 1 210 долара в началото на сесията.

Същевременно декемврийските фючърси върху среброто също поевтиняват рязко – с 2,21 на сто до 16,057 долара за тройунция.

Натиск върху цените на благородните метали оказва и по-скъпият долар. Покачването на покупателната сила на щатските пари прави деноминираните в тях стоки по-малко атрактивни за притежателите на други валути.

Доларовият индекс ICE, измерващ относителната сила на американската валута спрямо кошница от шест основни валути, се покачва с 0,51% до 86,68 пункта.

Междувременно активите на най-големия в света обезпечен със злато борсово търгуван фонд SPDR Gold Trust спаднаха до 741,20 тона в сряда – най-ниското равнище от началото на октомври 2008 г., предава WBP Online.

Данните от САЩ показаха, че през третото тримесечие американската икономика е нараснала по-бързо от очакваното. Двигател на ръста от 3,5% са били потребителските разходи и бизнес инвестициите. Външната търговия също е подкрепила растежа.

Запитани от Dow Jones Newswires икономисти бяха изразили консенсусни очаквания за ръст от 3,1 на сто. През второто тримесечие БВП на САЩ нарасна с 4,6%, а през първото тримесечие бе отчетен спад от 2,1%.

По този начин най-голямата икономика в света остава един от основните двигатели на световния растеж. Очаква се през тази година тя да нарасне с 2,2%, отбелязвайки най-силния ръст сред страните от развития свят според Международния валутен фонд. За 2015 г. се очаква ръст от 3,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 0 rate down comment 2
dani de vito
преди 9 години
Докато някой са за а други против варварските пари - останалия свят действа- Щатите свършиха орлите за два дни ! ...http://***.bloomberg.com/news/2014-10-31/u-s-mint-silver-coin-sales-jump-to-21-month-high.html...Да питаме руснаците какво си купуват при тази рубла....японците ,бразилците...и още 2-3 милиарда комбо в Индия и Китай...Без да съм пророк с чиста съвест очаквам трицифрен скок на златото тия дни,поради огромния дисбаланс на търсене и предлагане на тия цени :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 6
dr.5rov
преди 9 години
За тези цени от $1100 говореха много анализатори от доста банки още преди половин година, че и повече. Ето, че ги видяхме. Сега в общия кръговрат е времето на отчаянието. Всички зарязват златото и сребро и то пада още. Но пак ви казвам, като отида в мол и видя сребърна монета от 31,1 гр за 40 лв (с ДДС) и си помисля, че за тези пари не мога да си купя и чифт обувки или свясни ***, все ми се струва, че цената е неестествено ниска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 3
абитуриент
преди 9 години
АДМИРАЦИИ........!!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Не си заслужава парите (колкото и да са) или печалбата ви откраднат живота. Един път се живее. Все по-често се заглеждам в децата, които порастват около мен и проумявам че най-добрата инвестиция е да им помогна да пораснат нормални и разумни хора, които да не бъдат лесно манипулируеми и лъгани.Надявам се да имате и други цели, които така страстно да преследвате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 4
Danny666
преди 9 години
А то бъдещето е тако "СВЕТЛО" ха ха ха че на много хора свет ще им се завие !Цената на петрола в последно време е ясен сигнал че сме във фазата на "bumpy plateau". Как смяташ че ще свърши всичко само след няколко години ( имам в предвид ТРИЛИОНИТЕ напечатани от ЦБ по света ).Ако си поредният такси шафйор или писарушка от офис с 1500 лева заплата мойте извинения.Разбирам те ! За тебе ЗЛАТОТО е толкова далечна концепция че наистина си извинен в тъпотиите дето драскаш тука.Попитай Германските АМАТЙОРИ къде им е златото ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 3
bgMan
преди 9 години
Чета ви и...Всеки човек е движен от желанията си. Няма лошо ОБАЧЕ когато реалността направи непредвиден изненадващ завой от посоката на желанията И.... следва голямото разочарование. Гледам един си е пожелал едно и много си вярва, друг друго и той също е много уверен. А над всичко виждам едни групи от много умни хора, за които нито едно от ценните за нас неща не е от значение. Те предпочитат да управляват и притежават съдбите и имуществото на всички живи хора на планетата независимо от техните инвестиционни предпочитания. Фиатни пари, акции, ценни метали, суровини, фючърси или измислени деривати и CDS са инструментите в техните ръце за да може все по-голяма част от нашия труд да се губи независимо дали чрез измама, кражба, обезценка или рискова инвестиция. Те си преливат стойностите от една група в друга и от един балон в друг, а ние простосмъртните продължаваме усилено да спорим кое е печелившо и за какъв период.На моите години тази игра взе да ми омръзва. Оставям я на младоците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 5
Danny666
преди 9 години
Пич кои са тези атрибути на БАЛОН да ги чуеме ?А за Сорос ами ЖАЛЪК си ! Ти да не му държиш топките че да ЗНАЕШ какво и кога е ПРОДАЛ ха ха ха Да оставим настрана профанският тон. Да поръсъждаваме малко ( ако можеш де ).Твоите 'хора' са купили нещо на цена 1900 ! Защо са го направили ?Ако решението им е РАЦИОНАЛНО подчинено на логика НЯМА ПРИШИНА да не купуват СЪЩОТО нещо на ПОНИСКА ЦЕНА ?!? НАЛИ ?Щото твойта логика на "казах ли ви" е смешна при положение че НИКОЙ не знае бъдещето НАЛИ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 4
абитуриент
преди 9 години
ПИЧ дай да видим РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ РЕФЕРЕНДУМА пък ПОСЛЕ ДА ГОВОРИМ.....!!!!????.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
Рядко, но има очевадни моменти, когато всеки професионален инвеститор може да оцени дадена ситуация за балон. При златото са налице абсолютно всички атрибути на балона! Професионалитите като Сорос си продадоха златото близко до върха, а аматьорите продължават да го купуват и цената му е все още два пъти по висока от дългосрочната цена (коригирана с инфлацията)Националните банки банки също купуват или продават, но тяхната цел никога не е била да печелят, а по скоро да вдъхват доверие! Много показателно за ситуацията е и референдума в Швейцария! Аматьорите искат да принудят националната банка да купува злато, а тя съвсем рационално обявява референдума за популизъм и призовава хората да гласуват против тази лудост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 5
Danny666
преди 9 години
Ха ха ха смешен си !Има си коларчета и друго техники за предпазване напортфолиото ама като не разбираш какво да ти пиша ! А за аматйорите АМИ НИКОЙ ОТ ТЕХ НЕ ХВЪРЛЯ НА БОБ бе мили. Ако некой знае къде ще е цената след година да е ТРИЛИОНЕР ха ха ха за това да купуват и да трупах ФИЗИКА ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още