IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола записаха седмичен спад от близо 2%

В понеделник има среща на страни от ОПЕК и Русия, които ще обсъждат спазването на споразумението за свиване на добива

15:05 | 23.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижиха за втора поредна сесия в петък. Американският лек суров петрол WTI поевтиня с 2,5% до 45,77 долара за барел. По-рано в петък цената се понижи до 45,54 долара, което беше най-ниското ниво от 13 юли насам.

Европейският бенчмарк Брент с доставка септември записа спад също от 2,5 на сто до 48,06 долара за барел, след като по-рано се понижи до едноседмично дъно при 47,81 долара за барел.

Резките спадове в петък изтриха натрупаните предишните сесии печалби. За седмицата загубата при WTI е 1,7 на сто, а при Брентът – около 1,8 на сто.

Пониженията през последния ден от седмицата дойдоха, след като компанията PetroLogistics, която следи движението на петролните танкери, заяви, че добивът в ОПЕК предстои да се увеличи със 145 хил. барела дневно през юли спрямо предходния месец. 

Това увеличение в предлагането би повишило добива над 33 млн. барела дневно и се дължи основно на ръст в продукцията на Саудитска Арабия, Обединените Арабски Емирства и Нигерия.

В понеделник има среща на страни от ОПЕК и Русия, които ще обсъждат спазването на споразумението за свиване на добива.

Пазарите очакват министрите, които ще присъстват на срещата, да препоръчат поддържане на политиката за ограничаване на добива на текущите му нива. По всяка вероятност ще се направят и опити в сделката да бъдат включени Нигерия и Либия, тъй като те възстановиха част от добива си през последно време.

Междувременно в петък компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes съобщи, че нефтените платформи в САЩ са намалели с една до 764 миналата седмица.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още