IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола записват скромни ръстове

Американският петролен институт обяви, че резервите в САЩ се понижават със 752 хил. барела миналата седмица. По-късно днес излизат официалните данни

10:02 | 28.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в сряда, след като предишния ден записаха резки спадове, съобщава Ройтерс. Във вторник Американският петролен институт обяви, че резервите в САЩ се понижават със 752 хил. барела през седмицата до 23 септември. Икономистите, анкетирани от агенция Ройтерс, очакваха ръст в размер на 2,8 млн. барела.

Опасенията за липсата на споразумение сред големите производители за евентуално замразяване на добива обаче ограничават ръстовете.

Към 9:30 часа българско време американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,09% до 44,71 долара за барел, а цената на европейския бенчмарк Брент се повишава с 0,15% до 46,59 долара за барел.

По-късно днес излизат официалните данни на Администрацията за енергийна информация. 

Членките на ОПЕК провеждат неформални разговори в Алжир, като днес е последният ден от Международния енергиен форум, на който присъстват и държави извън картела

Във вторник цените паднаха, след като Иран отхвърли предложението от страна на Саудитска Арабия да ограничи своя собствен добив в замяна на това Рияд да понижи продукцията. Така бяха попарени надеждите, че двама основни производителя в ОПЕК ще постигнат компромис за справяне с пренасищането на пазара.

„Пазарите смятат, че дискусиите тази седмица може да положат основите на споразумение по време на официалната среща на ОПЕК на 30 ноември във Виена“, казва Ваян Лей, анализатор на петролния пазар в National Australia Bank в Мелбърн. „Мисля, че производителите в ОПЕК осъзнават, че не могат да разширяват продукцията вечно. Те са близо до максимален капацитет, така че може да има възможност за сделка през ноември“, допълва Лей.

По думите й евентуално споразумение през ноември може да даде краткосрочен стимул на цените, въпреки че има голяма значение на какво ниво ще бъде замразен добивът. „Очакванията ни са за цени в тесни граници малко под 50 долара“, казва тя.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още