IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на ОПЕК се е ускорил до най-високото ниво от ноември насам

Организацията запази прогнозата си за световното търсене на петрол за 2017 г.

15:37 | 13.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Добивът на ОПЕК се е ускорил до най-високото ниво от ноември насам

Добивът на петрол от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните партньори се ускорява през май до най-високото ниво от ноември насам, докато членовете й се опитваха да постигнат удължаване на сделката за свиване на производството, пише в свой анализ Financial Times.

Причината е, че Нигерия и Либия са компенсирали намалението на добива на останалите членове на картела.

Двете страни бяха освободени от сделката за добив, договорена между големите страни производителки през декември и удължена през май с още девет месеца. 

Данните от месечния доклад за петролния пазар на ОПЕК илюстрират най-новите предизвикателства пред групата, която вече се бори с подновения спад на цените и възраждащата се американска шистова индустрия.

Въпреки че производството в Нигерия и Либия остава волатилно поради политическата нестабилност и насилие, тяхното общо производството се е увеличило с повече от 350 000 барела на ден през последния месец по данни на консултанти и анализатори на ОПЕК.

Този обем се равнява на повече от една четвърт от свиването на добива на ОПЕК, реализиран от началото на годината. Либия и Нигерия са допринесли за повишаване на общото производство на ОПЕК до 32,1 млн. барела на ден спрямо 31,8 млн. барела на ден според месечния доклад за петролния пазар на групата. Нивото все още е под 33 млн. барела на ден, което бе средното равнище за групата през последните три месеца на 2016 г., преди ОПЕК да договори споразумението.

Междувременно ОПЕК запази прогнозата си за обема на световното търсене на черно злато през 2017 г. на равнище 96,38 милиона барела дневно. Това сочи публикуваният днес юнски доклад на картела. Без промяна е оставена и оценката за темпа на растеж на търсенето в света през тази година - 1,27 млн. барела на ден. Търсенето на черно злато, произведено от членове на картела, според прогнозите на организацията, ще бъде с 300 000 барала на ден повече, отколкото през 2016 г., или 32 млн. барела дневно.

Отделни данни от поделението за анализ на ОПЕК от вторник показват, че средностатистическата цена за барела петрол, произведен от организацията през 2016 г., възлиза на 40,46 долара. Година по-рано цената е била 49,49 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още