IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада одобри проект за нов LNG терминал

Съоръжението ще струва 8,6 млрд. долара и ще бъде построено в Британска Колумбия

16:17 | 28.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Канада е дала разрешение за построяването на терминал за втечнен природен газ (LNG). Така страната ще може да изнася суровината до развиващите се азиатски пазари, съобщава ВВС.

Ходът идва въпреки опасенията за приноса на проекта към парниковите емисии и заплахата за местообитанията  на сьомгата в региона.

Терминалът, който ще струва 11,4 млрд. кан. долара (8,6 млрд. долара), ще бъде построен на северния бряг на провинцията Британска Колумбия.

Това е една от най-големите инициативи в развитието на суровините в страната.

Федералното правителство заяви, че дава разрешение за проекта Pacific Northwest LNG на остров Лелу, който включва изграждането на терминал за втечняване и износ на природен газ от най-западната канадска провинция.

На пресконференция във вторник федералният министър на околната среда Катрин МакКена каза, че проектът е бил одобрен сред щателен преглед и се случва с многобройни условия за намаляване на емисиите от парникови газове.

Според оценки на Petronas – малайзийската петролна и газова компания, която оглавява проекта, той ще допринесе с 2,9 млрд. канадски долара към брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Проектът, чието регулаторно одобрение отне почти три години, е първото голямо енергийно решение на министър-председателя Джъстин Трюдо откакто беше избран за поста преди година.

Въпросите с природните ресурси са трудни за Трюдо, който беше избран с платформа в защита на околната среда и обещание да се бори с климатичните промени.

Карън Махон от екологичната група Stand.Earth каза в изявление, че „правителството не може да взима подобни решения, ако иска да изпълни обещанията си за климатичните промени“.

Petronas и други акционери в проекта ще разгледат последния доклад, както и цялостните пазарни перспективи пред втечнения природен газ преди да вземат финално решение.

Глобалното свръхзасищане на пазара с втечнен природен газ намали цените и инвестициите в нови LNG проекти в Северна Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още