IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Началото на края за американските шистови компании?

След като повече от година американската петролна индустрия намираше начин да оцелее въпреки срива на петрола, нещата вече силно си влошават

08:45 | 05.03.16 г. 66
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американските шистови компании най-накрая започват да се огъват.

Повече от година американските производители на петрол намираха начин да добиват петрол въпреки световния спад на цените на суровината, коментира Bloomberg. Подобно на анимационния герой Койота Уили, американските сондажни компании скочиха от скалата и някак продължиха да тичат във въздуха, поддържайки някакъв обем въпреки срива на печалбата.

Най-новите прогнози на сондажните компании, представени във финансовите им отчети през последните седмици, предполагат, че гравитацията най-накрая започва да си върши работата.

Apache Corp. очаква производството на петрол и природен газ да се понижи с 11% през 2016 г., заяви компанията в края на февруари, ден след като Continental Resources прогнозира спад от 10%, а Whiting Petroleum – от 15%. Очакванията на Devon Energy от по-рано през февруари са за понижение от 10%.

След като цените на суровия петрол достигнаха 12-годишен минимум, компаниите решават, че е най-добре да запазят петрола в земните недра, вслушвайки се в съветите на саудитския петролен министър Али ал-Наими. В коментарите си по време на енергийната конференция IHS SERAWeek в Хюстън Наими каза на американските производители, че единственият им избор е да „намалят разходите, вземат заеми или обявят ликвидация“, за да преживеят кризата.

West Texas Intermediate, американският бенчмарк на суровия петрол, поскъпна с 4,9% до 36,27 долара за барел в петък, което е 2-месечен връх.

„Има препятствия на пътя“, казва Субаш Чандра, анализатор в Guggenheim Securities в Ню Йорк, в телефонно интервю. „Знаем в коя посока сме се насочили – а тя е надолу, по отношение на обема. Единственият въпрос е с каква скорост се движим в тази посока“.

Изненадващата устойчивост на американските производители е ключов фактор за спада от 70% на цените на суровия петрол през последните 20 месеца, като операторите намаляват разходите и добиват повече нефт чрез по-малки кладенци, за да им излезе сметката. Саудитска Арабия, най-големият производител в Организацията на страните износителки на петрол, изключва намаляване на производството на страната, заяви Наими, оставяйки американските шистови компании да носят бремето за балансиране на пазара.

Макар че продажбите на нови дялове и печалбата от хеджови договори все още на по-високи цени, помогнаха на шистовата индустрия да не потъне през 2015 г., нещата се влошават, заяви Скот Шефийлд, главен изпълнителен директор на Pioneer Natural Resources, на конференцията. Индустрията е в режим „залегнете“, каза още той.

Добивът от петролното поле Eagle Ford в Тексас вероятно ще се понижи до 1 млн. барела на ден, каза Шефийлд. Това е спад от 9% спрямо добива от 1,1 млн. барел дневно през 2015 г., сочат данни на Railroad Commission of Texas.

Pioneer е една от малкото изключения, прогнозиращи, че обемът ще нарасне с 10% тази година.

„Решихме да забавим и запазим наличните финансови средства“, каза Том Джордън от Cimarex Energy пред анализатори в конферентен разговор на 17 февруари. „Ръстът на производството ще трябва да остане на заден план, за да запазим гъвкавостта и баланса“. Cimarex прогнозира спад от над 5% на производството през 2016 г.

Anadarko Petroleum Corp. очаква добивът му да се понижи с 4%. Предвид цената на петрола от около 30 долара за барел „просто не постигаме възвращаемостта, която искаме“, заяви главният вицепрезидент Робърт Даниел на конференция на Credit Suisse.

Всичко това обаче остава недостатъчно, за да разсее петролното пренасищане, което се очаква да продължи и през 2017 г., казва Чанда от Guggenheim. Други американски производители казват, че планират да задържат обема стабилен, а трети „се надяват по-слабите компании да поемат целия спад“, казва той.

„Промените, които трябва да се появят из цялата индустрия, за да се преодолее това, което приближава, ще бъдат драматични“, каза още той.

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

62
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Самата дума въглеводорди говори за себе си ,че съдържа въглерод - С и водород - Н тоест въпроса е от къде идват Фотосинтезата преобразува слънчевата енергия в химическа, разгражда водата, освобождавайки кислород, и свързва въглеродния диоксид в захари - https://bg.wikipedia.org/wiki/Фотосинтеза Гледай вдясно картинката - Цикъл на Калвин По-страшното е "Индипендънт": 40 процента от фитопланктона в Световния океан е изчезнал'' - http://e-vestnik.bg/9641Обяснил съм - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1566597433618485
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 3 rate down comment 0
scott
преди 8 години
каква умора бе, тази тема ми стана ЛЮБИМА!Правим си пуканки, пием бело вино и четем.... яко смех пада.Атанасио, кажи откъде по дяволите растенията на сушата намират начин да фотосинтезират....или викаш: валне дъждец и веднага почват да разлагат водата по листата! и как така, вили през ноща, пък растениата забравят да фотосинтезират /мамка му може пък да не знаеуш, че нощем и при липса на светилана растениата не фотосинтезират, ама нищо, да ти кажем/. А любимотоми: седи си планктона у водата, разлага я неуморно до кислород! е как така, преди хиляди години не е останал само планктона, сушата и кислорода?!?!?!? Да ти кажем, пак според ена теорпиес...... мноо, ама мноо отдавна, целиа световен океан е бил покрит с фитопланктон. обаче, нещо се убъркало и се появили некви гадини, които почнали да се хранат с него, та намалел! АРЕ ЧЕ ПРАВИМ ПУКАНКЕС И ТАЗИ ВЕЧЕР!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 8 години
същия въпрос важи и за теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 5 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Незнам точно какво искаш да ми кажеш за водата - за електролизата ли или за горивните клетки или за началото на Библията а колкото до слънцето NASA го каза ,че след 1 млрд. години ще се разшири и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
...И така, с под 2% вероятност, Слънцето достоверно продължава да изгрява вече има-няма 4,5 милиарда години. Яки "аналитични данни" даваш, няма що.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 3 rate down comment 7
DutyFree
преди 8 години
Ще бъде вода и ОТ ТОГАВА Е ТАКА, ЗНАЕШ ЛИ КОГА Е БИЛО ТОВА И ЧЕ ВОДАТА Е ПО СТАРА ОТ СЛЪНЦЕТО ТИ !!??? И ЗНАЕШ ЛИ, ЧЕ ВЕРОЯТНОСТТА СЛЪНЦЕТО ДА ИЗГРЕЕ УТРЕ Е ПОД 2 % ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 5 rate down comment 5
DutyFree
преди 8 години
2008г. ПУТИН ЩО ВИ СПРЯ ГАЗА И ВИ ПРИЧИНИ, ТОВА СЕГА ,СЛЕД 8 ГОДИНИ ВЕЧЕ ДА ВИЕТЕ ЕДНИ И СЪЩО, ЧЕРВЕНИ ГЛУПОСТИ...!!!! СЛЪНЦЕ, ВЯТЪР И ВОДА ,ДА СТЕ ЧУВАЛИ ?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 8 години
човек ако има самочувствие няма да се обиди от това, Вие таварищ кога минахте курс за западняшка етика и маниери ... много впечатляващ изказ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 7 rate down comment 4
contra2
преди 8 години
Уважаеми Атанасио! Не им обръщайте внимание на форумните влечуги! Нали знаете, че "при хора, които много добре владеят способността да обиждат другите, липсват всякакви качества"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 3 rate down comment 6
contra2
преди 8 години
Единственият, който се излага, сте Вие, "чутовно т.ъп"! Ама да се пита човек, какво търси в икономически сайт човек, който не може да разбере елементарни естествени процеси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още