IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола продължават посоката си нагоре

Последните данни показаха, че производството на петрол в САЩ се е понижило до най-ниското си ниво от ноември 2014 г.

10:24 | 04.03.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Фючърсите на суровия петрол се повишиха в азиатската търговия в петък, подкрепени от подновения оптимизъм, че цените може би са достигнали дъното си, след като официалните американски данни показаха, че производството на петрол се е понижило до най-ниското си ниво от ноември 2014 г. насам, съобщава Ройтерс.

Фючърсите на петрола сорт Брент се вдигнаха с 0,17% до 37,25 долара за барел към 9:55 ч. българско време. Бенчмаркът на петрола е напът да приключи седмицата с ръст от над 5%.

Фючърсите на американския суров петрол също се покачиха с 0,20% до 34,77 долара за барел.

Макар че резервите от американски суров петрол са нараснали до нов рекорд от 517,98 млн. барела миналата седмица, производството се понижава за шеста поредна седмица до 9,08 млн. барела на ден, сочат данни на американската държавна Агенция за енергийна информация.

Намаляването на американското производство осигурява ценова подкрепа, но инвеститорите чакат и ключовите икономически данни за САЩ по-късно в петък, които ще дадат още насоки, казва Бен Ле Брун, пазарен анализатор в OptionsXpress в Сидни.

„Много трейдъри са в изчакване преди данните за възнагражденията в САЩ – това е номер 1 индикаторът от гледна точка на потребителите на суров петрол“, казва той.

„Инвеститорите са малко по-уверени, че сме видели петролът да удря дъното при цените“, добавя той. Ле Брун прогнозира, че цените на петрол ще са около 40 долара до средата на годината.

Позитивни данни за възнагражденията през февруари и заетостта в САЩ, които трябва да излязат в петък, може да продължат инерцията на по-високите цени на петрола, казва Ле Брун.

„Предвид последните силни икономически данни от САЩ много малко вероятно е възнагражденията извън селскостопанския сектор да се окажат слаби. Очакваме това да даде повече увереност на американската икономика“, казва Phillip Futures от Сингапур в съобщение от петък.

Повишаващите се цени на петрола тази седмица подкрепят и азиатските фондови борси, които вероятно ще отбележат най-силната си седмица от пет месеца, като индексът MSCI на азиатско-тихоокеанските акции извън Япония е на път да се покачи с 5,4% тази седмица.

Възможни са още съкращения на американския добив през следващите месеци.

„Стегнатият кредитен пазар ще направи по-трудно за американските шистови производители рефинансирането на дълговете и може да отчетем ускоряващ се спад на американския добив на петрол през 2016-17 г.“, пише ANZ в съобщение в петък.

Спадът в производството на САЩ ще доведе до 1,5-процентово понижение на предлагането на петрол от страни нечленки на ОПЕК тази година, първата година на отрицателен растеж на доставките на страни извън картела от 2008 г. насам, казва Пол Блоксам, главен икономист за Австралия в HSBC.

Очаква се доставките на страните извън ОПЕК да се понижат с 850 000 барела на ден тази година, като 760 000 ще дойдат от американското производство.

HSBC, която запази прогнозите си за цените без промяна, приема средна цена на Брента от 45 долара за барел тази година, нараствайки до 60 долара през 2017 г. и 75 долара след това.

Всичко за цената на петрола следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още