IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява леко, но се задържа близо до 8-седмичните върхове

Цените на петрола са подкрепени от споразумението между ОПЕК и други големи производители извън картела за ограничаване на добива на Нигерия

10:56 | 28.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола записват леки спадове в петък, но остават близо до 8-седмичните върхове, подкрепени от спад в резервите в САЩ и усилията на ОПЕК за свиване на добива, съобщава Ройтерс.

Американският лек суров петрол WTI поевтинява с 0,18% до 48,95 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент изтрива 0,1% от цената си до 51,44 долара за барел към 10:45 часа българско време.

И двата сорта поскъпнаха в предишната сесия до най-високите си нива от 31 май.

„Цените на суровия петрол се повишиха още, тъй като фокусът остана върху фундаменталните фактори. По-големият от очакваното спад в резервите в САЩ тази седмица продължи да оказва подкрепа на цените“, коментира австралийската банка ANZ. 

Администрацията за енергийна информация на САЩ обяви в сряда, че запасите от петрол са се понижили със 7,2% през седмицата до 21 юли. Причината е повишената активност на рафинериите и ръст в износа.

„Следвайки сезонните норми, очакваме допълнителни спадове в резервите през август и септември“, прогнозират анализаторите от BMI Research.

Добивът в САЩ расте от средата на миналата година, но през седмицата до 21 юли се понижи до 9,41 млн. барела дневно спрямо 9,43 млн. барела дневно предходната седмица.

Джефри Хали, старши пазарен анализатор в OANDA, посочва, че пазарът ще следи броя на нефтените платформи, както и евентуалното налагане на санкции от страна на САЩ над петролния сектор във Венецуела. „И двете развития би трябвало да създадат бичи нагласи за петрола“, коментира той.

Цените на петрола са подкрепени от споразумението между ОПЕК и други големи производители извън картела за ограничаване на добива на Нигерия. Досега за Нигерия беше направено изключение, тъй като страната стабилизираше добива си.

От срещата на водещите производители в Санкт Петербург в понеделник цените на петрола се повишиха с около 6%. Саудитска Арабия – дефакто лидерът на ОПЕК, заяви, че планира да ограничи износа си до 6,6 млн. барела дневно през август, което е с 1 млн. барела дневно под нивото година по-рано.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още