IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва в очакване на данните за нефтените платформи в САЩ

Тази седмица се появиха надежди, че ОПЕК може да реши да се намеси с цел подкрепа на цените

10:16 | 12.08.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола продължават да се покачват в петък на фона на надежди за действия от страна на ОПЕК. Инвеститорите очакват днес данните за изменението в броя на нефтените платформи в САЩ, съобщава WBPonline.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,51% до 43,71  долара за барел, а ръстът при европейския бенчмарк Брент е с 0,17% до 46,12 долара за барел към 9:50 часа българско време.

Тази седмица се появиха надежди, че ОПЕК може да реши да се намеси с цел подкрепа на цените. Министърът на петрола на Венецуела Еулохио дел Пиньо заяви по-рано, че износителките трябва да се срещнат през идните седмици, „за да видят какъв ще бъде сценарият за зимата“.

Освен това саудитският министър на петрола Халид ал Фалих каза в четвъртък, че петролните производителки трябва да обсъдят потенциални действия за стабилизиране на цените по време на среща следващата седмица в Алжир.

Членките на ОПЕК ще имат неформална среща през септември, когато ще има форум на Международната агенция по енергетиката. Някои представители на картела казват, че преговорите за замразяване на глобалния добив може да бъдат подновени, ако цените отслабнат.

Саудитска Арабия отчете нов рекорден добив от 10,67 млн. барела дневно през юли, което влоши нагласите на пазара и предизвика спекулации, че ОПЕК може да действа през следващата седмица.

В месечния си доклад, публикуват тази седмица, картелът обяви, че очаква ръстът на търсенето на петрол да е средно 1,22 млн. барела дневно тази година, което е с 30 хил. барела повече от оценката миналия месец. Прогнозите за 2017 г. остават без промяна за ръст от 1,15 млн. барела дневно.

Международната агенция по енергетиката (МАЕ) също публикува месечния си доклад, като понижи прогнозата си за търсенето следващата година. Все пак агенцията очаква пазарът да се балансира още тази година.

Администрацията за енергийна информация в САЩ прогнозира по-слаб спад в добива в САЩ: в размер на 700 хил. барела дневно. Месец по-рано очакванията за понижението бяха за 820 хил. Освен това службата смята, че добивът в САЩ ще достигне 8,31 млн. барела дневно тази година, което е малко повече от предишната оценка за 8,2 млн. барела дневно.

В сряда администрацията обяви, че резервите в САЩ са нараснали с 1,06 млн. барела през миналата седмица до 523,6 млн. барела, което беше трети пореден седмичен ръст.

По-късно днес компанията за услуги в нефтената индустрия Baker Hughes ще публикува доклада си за изменението в броя на нефтените платформи в САЩ. Миналата седмица беше записано седмо поредно седмично повишение.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
ivan.kostov.39
преди 7 години
Цените на петрола ще отидат в небесата, когато големите играчи се разберат и завърши преразпределянето на тортата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
lyusien
преди 7 години
Цените на петрола ще останат стабилни но на ниски нива -43-47 долара за барел Светът все още е претъпкан със суров петрол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още