IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът започва седмицата без ясна посока

Влияние върху цената на суровината има по-слабият щатски долар, но и очакваният доклад на ОПЕК за изпълнението на сделката за намаляване на добива

10:10 | 16.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Фючърсите върху суровия петрол не успяват да намерят посока в понеделник. Колебанията се дължат основно на по-слабия долар, докато в същото време инвеститорите очакват доклада за това как големите глобални производители изпълняват задълженията си по сделката за намаляване на добива, съобщава MarketWatch.

Фючърсите върху американския суров петрол се търгуват с понижение от 0,08%, или 4 цента, до 52,33 долара за барел, а петролът сорт Брент - с намаление от 0,09%, или 5 цента, до 55,40 долара за барел към 9:50 ч. българско време.

Тъй като петролът се търгува в американски долари, по-слабата щатска валута означава по-ниски цени за чуждестранните трейдъри. Доларът поскъпна с 0,14% до 91,99 пункта според индекса Wall Street Journal Dollar index, който сравнява долара с кошница от валути.

Търговията вероятно ще бъде слаба днес, тъй като щатските пазари са затворени заради Деня на Мартин Лутър Кинг.

Вниманието на пазарите вероятно ще се върти около встъпването в длъжност на Доналд Тръмп в петък, както и около данните на Китай за брутното вътрешно производство за четвъртото тримесечие, очакват анализатори.

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп подкрепя облекчаването на правилата за сондаж на петрол в САЩ. Платформата му по време на предизборната кампания включваше точка за ускоряване на енергийната независимост на страната. Това може да означава по-ниски цени на вноса в САЩ и може да засегне сериозно другите производители, които се конкурират за пазарен дял.

„Залогът на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) е голям, докато американските енергийни и външни политики остават неясни преди встъпването в длъжност на новоизбрания Тръмп в Белия дом“, казва Стюарт Айв, базиран в Нова Зеландия пазарен анализатор за OM Financial.

Миналата седмица американското енергийно министерство заяви, че местното производство на петрол вероятно ще се повиши до средно 9,3 млн. барела на ден до следващата година. Ръстът „до голяма степен отразява производството в крайбрежните води на Мексиканския залив“, казаха от министерството.

Базирайки се на сегашния брой на работещите кладенци, Goldman Sachs предвижда, че производството на петрол в САЩ ще се увеличи с 235 хил. барела на ден на годишна база през 2017 г., ако се вземат предвид петролните кладенци, които постепенно се включват отново към работа между последното тримесечие и първата половина на тази година.

Тази седмица пазарните участници ще насочат вниманието си и към месечните производствени данни на ОПЕК, които трябва да бъдат представени в сряда. Анализаторите и трейдърите ще търсят ранни сигнали или коментари за развитие по сделката от края на миналата година за намаляване на добива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още