IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разочарованието след срещата на ОПЕК доведе до седмичен спад при петрола

В началото на новата седмица суровината се търгува в тесни граници, лутайки се между зелена и червена територия

10:41 | 29.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петролните фючърси поскъпнаха в петък, но не успяха да избегнат седмичния спад. В началото на новата седмица суровината се търгува в тесни граници, лутайки се между зелена и червена територия, съобщава Investing.com.

В петък американският лек суров петрол WTI поскъпна с 90 цента (около 1,9%) и затвори сесията на ниво 49,80 долара за барел. По-рано този сорт петрол докосна двуседмично дъно от 48,18 долара за барел.

За седмицата WTI успя да овладее загубите до малко под 2%, след като в четвъртък поевтиня с близо 5%.

В Лондон европейският бенчмарк Брент с доставка юли поскъпна в петък с 69 цента до 52,12 долара за барел. По-рано по време на сесията Брентът поевтиня до 50,71 долара – най-ниското ниво от 12 май – а седмичната загуба възлиза на 2,7%. 

Цените на петрола се сринаха в четвъртък, въпреки че страните от ОПЕК се договориха да продължат споразумението за свиване на добива до края на март 2018 г. Пазарите очакваха по-дълбоки съкращения в продукцията и затова останаха разочаровани, което пък доведе до най-големия дневен спад при петрола от началото на март.

Следващото заседание на ОПЕК е през ноември.

Засега сделката на картела и други водещи производители нямаше особено голямо влияние над петролните резерви по света, тъй като се наблюдава ръст на предлагането от страна на държавите извън сделката, най-вече от САЩ. Нигерия и Либия също повишават добива си.

Консултантската компания Baker Hughes съобщи в петък, че нефтените платформи в САЩ са се увеличили 19-та поредна седмица с 2 до 722 броя – най-високото ниво от април 2015 г.

Към 10:20 часа българско време в понеделник WTI поевтинява с 0,14% до 49,73 долара за барел, а Брентът записва спад в цената си от 0,11% до 52,45 долара за барел.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още