IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитска Арабия и Кувейт с все по-ясни сигнали за удължаване на сделката на ОПЕК

ОПЕК има среща на 25 май, когато ще се обсъжда удължаване на споразумението, по силата на което добивът се понижава с 1,8 млн. барела дневно

12:32 | 20.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Министърът на петрола на Саудитска Арабия Халид ал Фалих. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Министърът на петрола на Саудитска Арабия Халид ал Фалих. Снимка: Архив Ройтерс

Водещите производители на петрол в Персийския залив – Саудитска Арабия и Кувейт, дадоха най-ясния досега сигнал, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) планира да удължи действието на споразумението за свиване на добивите, съобщи Ройтерс.

„Сред производителите на петрол назрява консенсусът, че сделката трябва да бъде удължена и след първоначалния й шестмесечен срок, но все още няма договорка“, заяви Халид ал Фалих, министър на енергетиката на Саудитска Арабия, пред журналисти по време на конференция в Обединените арабски емирства. На въпрос за позицията на Русия, която не членува в ОПЕК, Фалих каза: „Говорим с всички държави. Не сме постигнали сигурно споразумение, но консенсусът нараства“.

Министърът на петрола на Кувейт Есам ал Марзук коментира по време на същото събитие, че очаква удължаване на споразумението. „Русия е с нас по предварителна информация. Спазването на договорката от страна на Русия е много добро. Всички ще продължат на същото ниво“, добави той. 

„Ако производителите от ОПЕК и извън картела решат да удължат шестмесечното си споразумение, пониженията може да не са толкова дълбоки, тъй като се очаква по-силно търсене през втората половина на 2017 г.“, каза още Марзук. По думите му една африканска страна е поискала да се присъедини към договорката, но не посочи за коя държава става дума.

ОПЕК има среща на 25 май, на която ще се обсъжда удължаване на споразумението, по силата на което картелът и страни извън него понижават добивите с 1,8 млн. барела дневно.

Според Фалих има „предварително съгласие“, че съкращенията вероятно ще трябва да продължат, за да се свият високите глобални резерви. „Нашият таргет са резервите. Това е основният индикатор за успеха на инициативата“, допълни Фалих. Макар че някои запаси в танкери в морето или в страни производители се понижават, те остават особено високи в райони, които предимно потребяват петрол, особено Азия и САЩ, посочва РОйтерс.

Миналата седмица Международната Агенция по енергетиката обяви, че петролните резерви в индустриалните държави все още са с 10% над 5-годишното средно ниво.

Министърът на петрола и газа на Оман Мохамад бин Хамад ал Румхи заяви, че доста висок брой страни производителки подкрепят удължаването на сделката за намаляване на добива.

Ирак обаче вероятно ще поиска изключение, за да увеличи добива си, каза лидерът на управляващата шиитска коалиция Амар алл Хаким.

Още новини и анализи за цената на петрола четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още