IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК поиска от България да се грижи за крайбрежните си води по европейски правила

Европейската комисия настоява за въвеждане на директивата за безопасност при проучването на нефт и газ

16:40 | 17.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, БТА</em></p>

Снимка: Архив, БТА

Европейската комисия поиска от България, Полша, Испания и Обединеното кралство да транспонират изцяло Директивата на ЕС за енергийна ефективност, която засяга безопасността на свързаните с нефт и газ дейности в крайбрежни води, пише в съобщение на ЕК.

Европейският съюз има правила, чието спазване трябва да помогне за предотвратяване на аварии, както и за бързо и ефективно реагиране при възникването на такива аварии в инсталации за нефт или газ в крайбрежните води.

Държавите членки трябва да гарантират, че предприятията, на които те предоставят лиценз за проучване или производство, разполагат с достатъчно финансови средства и имат необходимия технически опит, както и че поддържат на разположение ресурси, към които да се прибегне при необходимост.

Компаниите трябва да носят пълната отговорност за екологични щети, причинени на защитени видове и естествени местообитания.

Европейската директива трябваше да бъде транспонирана в националното право до 19 юли 2015 г., но досега не е въведена в българското законодателство.

Заради пропуска ЕК изпрати мотивирани становища до България, Полша, Испания и Обединеното кралство, и уведоми страните, че разполагат с два месеца, в които са задължени да транспонират европейската директива.

Ако не го направят, Комисията може да реши да предяви иск пред Съда на ЕС срещу тях.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още