IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция готви вдигане на тавана за теглене на пари от банките

Гръцката асоциация на банките настоява вложителите да вземат 2 хиляди евро наведнъж месечно

10:50 | 30.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:</em> <em>архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Правителството в Атина планира да увеличи до две хиляди евро на месец тавана за теглене на пари от банките.

Мярката е в рамките на поредното разхлабване на валидните капиталови ограничения в Гърция, наложени преди година с надеждата, че вложителите ще върнат част от парите, теглени панически от тях заради кризата, съобщава в. "Етнос", цитиран от БТА.

В момента гърците могат да теглят до 840 евро от банките на всеки две седмици. Увеличаването на тавана е по искане на гръцката Асоциация на банките.

Планът на правителството на Алексис Ципрас предвижда гърците да могат да теглят цялата сума веднъж месечно.

За да стане реалност обаче поредното разхлабване на капиталовите ограничения, е нужно зелена светлина да бъде дадена и от кредиторите на Гърция. Това се очаква да стане, след като те приключат втората проверка на гръцката програма, пише още гръцкото издание.

Властите в Атина се надяват, че капиталовите облекчения ще привлекат нови депозити. Ограниченията бяха въведени през юни миналата година, за да се спре масовото теглене на пари от гръцките банки, докато правителството преговаряше с международните кредитори по отпусканата финансова помощ на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още