IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Канада се забавя до 1,4% през февруари

През първия месец на годината ръстът на потребителските цени беше 2 на сто

15:14 | 18.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в Канада се забавя до 1,4% през февруари на годишна база, след като отчете ръст от 2% през първия месец на годината, съобщи WBPonline, позовавайки се на националната статистическа служба. Консенсусната прогноза на анализаторите беше за ръст на потребителските цени от 1,5%.

Междувременно годишната базисна инфлация по изчисления на централната банка, която изключва осем волатилни компонента, е 1,9% за същия месец, което е малко под стойността от януари (2%). Пазарите очакваха равнище от 2%, каквато е и целевата стойност на регулатора. 

Очаквано на ръста най-много натежават цените на горивата. WBPonline припомня, че през изминалите 12 месеца бензинът поевтиня с 13,1%.

Цените на транспорта, които включват и тези на газа, се понижават с 0,5% на годишна база през февруари, като този спад донякъде се компенсира от по-високите цени на автомобилите, които се покачват с 5%.

Хранителните продукти поскъпват с 3,9% на годишна база през февруари. Стоките, при които има най-рязък скок в цената заради поевтиняването на канадския долар, са плодовете и зеленчуците.

Анализаторите прогнозират забавящ се темп на инфлацията през идната година с отшумяването на ефекта от временно поевтиняване на валутата.

На 9 март централната банка остави основния лихвен процент без промяна на ниво 0,5% и заяви, че е в период на изчакване до 22 март, когато правителството ще обяви нови фискални мерки за стимулиране на икономиката. Банката подчерта, че ниските цени на петрола продължават да оказват негативно влияние на канадската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още