IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крие ли се Путин зад маската на миротворец

Москва предлага коалиция между партньори, които бездруго вече сътрудничат по принуда, пише в свой анализ Deutsche Welle

13:23 | 11.08.15 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Москва дразни Анкара и с това, че упорито подкрепя Асад и кюрдите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Москва дразни Анкара и с това, че упорито подкрепя Асад и кюрдите. Снимка: Ройтерс

Изненадващо енергично Кремъл започна да прокарва на международната арена нов план за борба срещу групировката "Ислямска държава" (ИД). Руските дипломати се погрижиха всички ясно да свързват идеята лично с президента - представена от външния министър Сергей Лавров, тя вече се появява из медиите само като "планът на Путин", пише в свой, цитиран от БТА, анализ Deutsche Welle.

"Планът на Путин"

Какво предлага Москва? Да бъдат обединени всички заети в бойни действия "по земя" срещу "Ислямска държава"; подразбира се, че САЩ и съюзниците им в сегашната коалиция ще продължат да бомбардират ислямистите от въздуха. А по суша ще ги атакуват според руски дипломати войските на Башар Асад, воюващата с него светска опозиция, сирийските и иракските кюрди, накрая - редовната армия на Ирак. Поне точно така обобщи Сергей Лавров новите предложения на Кремъл пред участниците в Източноазиатската среща на върха в Куала Лумпур.

Планът обаче поражда сериозни въпроси. Не проличава например какво е новото. Москва предлага коалиция между партньори, които бездруго вече сътрудничат по принуда. Единствената сила, невключена досега, е светската опозиция в Сирия, за която Башар Асад си остава враг, страшен поне колкото ИД.

Друг въпрос засяга участието на Иран. Плъзнали са слухове, че напоследък в Москва честичко се отбиват ирански военни, включително с наложена забрана да напускат страната. Не се отронва обаче и дума за реалната роля на Техеран в предполагаемата нова коалиция. А според повечето военни експерти, сухопътна военна операция ще донесе победа над "Ислямска държава" само с подкрепа от Иран или от Турция. Значи щом представя план, невключващ изрично иранската армия, Москва крие нещо, за което се е разбрала вече с Техеран. На толкова потаен посредник едва ли ще хванат вяра и САЩ, и сирийската опозиция. 

Ердоган vs Путин

Третият очевиден проблем в "плана на Путин" е ролята на кюрдското опълчение. Руско-турските отношения напоследък рязко се влошиха - може би не само защото двата авторитарни режима не са успели да договорят взаимноизгодно сътрудничество в енергийния шантаж срещу ЕС.

Москва дразни Анкара и с това, че упорито подкрепя Асад и кюрдите, а най-стара и тясна дружба я свързва с Кюрдската работническа партия, чиито бази в Ирак бяха наскоро бомбардирани от турска авиация. Русия брани интересите на тези свои съюзници, което явно заплашва Турция. За разлика от САЩ, Кремъл изглежда няма желание Турция да участва в антиислямистката коалиция. Нещо повече, предложенията на руското външно министерство носят риск да се разпадне и коалицията, която днес е факт и в която турците играят една от ключовите роли просто защото страната им директно граничи със Сирия. А има и подозрение, че това съвсем не е случайна грешка на руската дипломация.

Кой поддържа приятелство с ИД?

Докато се обсъждаше планът за създаване на "сухопътна коалиция", руската дипломация се самоизобличи. По-рано външното министерство в Москва не дискутираше публично с руски и чуждестранни експерти, които подозират Асад в сътрудничество с "Ислямска държава". Затова пък неофициално руски дипломати редовно намекваха, че американците и турците, първо, са замесени в появата на ИД в Сирия и Ирак - а второ, до ден-днешен с една ръка воюват срещу джихадистите, с другата пък ги подхранват, пише още DW, цитирана от БТА.

"Здравият разум подсказва, че това е невъзможно (Асад да сътрудничи с ИД, бел. на DW), защото не бива да допуснем и мисълта някой да сътрудничи с организация, целяща просто да заграби властта на огромни територии, не само в Близкия изток и Северна Африка", заявява сега Сергей Лавров. Жив пример как открито се прилагат двойните стандарти - любима тема за разсъждения на руската дипломация. Щом мисълта, че Асад сътрудничи с "Ислямска държава", е в разрез със здравия разум, как може да бъдат обвинявани в същото САЩ или Турция?

Миротворец ли е Путин?

Както виждаме, т. нар. план на Путин изглежда е изкуствена конструкция с твърде малко шансове да се превърне в дела. Затова пък е много красива конструкция, в духа на съветската дипломация - описва как да сдобриш всички изведнъж, та с общи усилия да видите сметката на световното зло.

Подобни планове - "за всичко добро и против всичко лошо", обикновено сътворяват не дипломати, а пропагандисти. И в случая целта май също е пропагандна - да се изчисти репутацията на Владимир Путин, развалена от Украйна. Самият план за обща борба срещу "Ислямска държава" няма да бъде осъществен, но пък руският лидер ще има какво да представи през септември пред Общото събрание на ООН - с тия предложения сто на сто ще пожъне бурни аплодисменти, преминаващи в овации.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
англия, франция и германия тоже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
саш, ватикана,швейцария и израел трябва да се елиминират като функциониращи единици и население
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 6
Mike Florida
преди 8 години
Много комплексари на тема Америка или Русия има тука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 6
Mike Florida
преди 8 години
Много комплексари на тема Америка или Русия има тука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 22
Nikola666
преди 8 години
Някакво маргинализирано диктаторче от бедна регионална силица се прави на международен играч. И платените му тролчета пискат превъзбудено от страх да не си изгубят трохите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 4
многодобре
преди 8 години
Сирийският посланик в Москва Рияд Хадад смята, че водената от Вашингтон антитерористична организация използва групировката Ислямска държава" за постигане на собствените си цели. "Когато говорим за инициативата, предложена от руския президент Владимир Путин, ние трябва да помним, че тя последва след като стана ясно, че коалицията, водена от Вашингтон, не е създадена, за да се бори срещу ИД, а за борба с помощта на ИД и други подобни терористични групи", посочи той.Прочети цялата статия тук: http://***.cross.bg/poslanik-siriiiskiyat-vashington-1476767.html#ixzz3iVaBdFIL
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 19 rate down comment 14
MarginCall
преди 8 години
Леле, троловете пак се превъзбудиха.Само като мернат "Путин" и изпадат в творческа истерия. Като бикове на червено:)Какво ви става, бе, хора? Нямате ли си живот?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 12
крас
преди 8 години
ПОЗДРАВЯВАМ Deutsche Welle С ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ОЛЕГ ГАЗМАНОВ "Вперед, Россия! (новая ссылка)"АКО ЧУСТВАТ НЯКАКВИ СЪРБЕЖИ В НЯКОИ ТОЧКИ ОТ СКАПАНАТА СИ И РАЗЛОЖЕНА ДЪРЖАВА, МОГАТ ДА СЕ ОБЪРНАТ КЪМ ПУТИН Този път така ще бъдат начесани, че от Германия нищо няма да остане!ЯВНО УРОЦИТЕ ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА СА ЗАБРАВЕНИ.ВРЕМЕ Е ДА ИМ СЕ ПРИПОМНЯТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 11
крас
преди 8 години
ПОНЕ ДА БЯХТЕ СЛОЖИЛИ ВЪПРОСИТЕЛНА СЛЕД ЗАГЛАВИЕТО НА СТАТИЯТА СИ. На въпроса който сте задали може да се отговори с въпрос - КРИЕ ЛИ СЕ ОБАМА ЗАД МАСКАТА НА МИРОТВОРЕЦ?Разбира се, че нито ПУТИН , ното пък ОБАМА са миротворци , а представители на две империи. НОВОТО ПО СКОРО Е ТОВА, ЧЕ ДОВЧЕРЕШНИЯ ГОСПОДАР НА СВЕТА АМЕРИКА, ВЕЧЕ Е ДЛЪЖНА ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА С ВЪЗКРЪСНАЛАТА ОТ МИНАЛОТО РУСКА ИМПЕРИЯ. Вижте нещата от тяхната истинска страна. РУСИЯ вече е сила в която за най голямо съжаление на фрицовете са длъжни да се съобразяват.Русия днес е ЕДИН НАРОД ЕДНА ДЪРЖАВА ЕДИН ФЮРЕР!Смачканите и КОМПЛЕКСИРАНИ С МИНАЛБОТО СИ ШВАБИ нито са мотивирани , нито пък имат водач в лицето на тази изровена от нафталина баба Меркел, нито пък са държава. Те са част от нещо наречено ЕСПо добре е да не разсъждават защото рашаните могат да извадят бухалките и за да им обяснят кой кой е и на кого е правото - на СИЛНИЯ И ВЪОРЪЖЕНИЯТ или на ФИНАНСОВО СТАБИЛНИЯ!Времената са други и нравите също
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
нека още малко да ги дърпат рашките и аз ше гласувам и с 2 ръце да се задраска някой континент от картата за благото на човечеството ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още